Category Archives: ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Σήμερα πρόβλημα, αύριο δύναμη

Βλέποντας την αεροφωτογραφία με τον Φαληρικό Όρμο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια συνειδητοποιείς τι έχεις στα χέρια σου και τι (δεν) κάνεις. Πόσες πρωτεύουσες στην Ευρώπη διαθέτουν την ακτογραμμή της Αθήνας, τόσες επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες περνάνε από μπροστά σου για να κάνεις κυριολεκτικά «παπάδες», προσφέροντας από τη μία πλευρά υψηλής ποιότητας δημόσιους χώρους και πράσινο και προσελκύοντας πολύτιμες επενδύσεις από την άλλη.

Υποτίθεται ότι όλες οι «τρύπες» από χώμα που βλέπουμε από ψηλά στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν πρασινίσει. Προσωπικά αισθάνομαι σίγουρος μόνο για τα 160 στρέμματα του παλιού Ιππόδρομου επειδή το σχέδιο της διαμόρφωσης του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» το χρηματοδοτεί ένα ιδιωτικό Ίδρυμα. Για τα υπόλοιπα κάνω μόνο το σταυρό μου και προσεύχομαι. Έχουμε και λέμε. Το γήπεδο πολλαπλών χρήσεων Tae Kwon Do θα μετατραπεί σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. Το θαλάσσιο μέτωπο από το ανοιχτό γήπεδο του Μπιτς Βόλει μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλιας θα γίνει επιτέλους πάρκο. Ο νέος χώρος πρασίνου θα έχει ενιαία φυσιογνωμία με αυτήν του περιβάλλοντος του πάρκου που επιχορηγεί το Ιδρυμα Νιάρχου. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνει μεγάλο πυρήνα πρασίνου, γήπεδα αθλοπαιδιών, υπόγτειο χώρο στάθμευσης έκτασης περίπου 41 στρεμμάτων, πάρκο νερού, αναψυχής με μεγάλες φυσικές δεξαμενές νερού, ανοιχτό γυμναστήριο στην οχθή του Ιλισού, χώρο κυλικείου, παραλιακή αμμώδη ζώνη, γραμμικό πάρκο, δίκτυα υποδομής, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση εισόδων, σύνδεση ζωνών μεταξύ τους, μικρά αναψυκτήρια, συνδέσεις πεζών με την περιοχή του Μοσχάτου. Επίσης θα ολοκληρωθούν τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα με προβλήτες αναψυχής και εστίασης, που παράλληλα θα επιλύσουν και τα προβλήματα ελλιμενισμού των τοπικών αλιέων της περιοχής, δημιοοργώντας μιας μικρή ιχθυόσκαλα.

Αυτό είναι το καλό με την Αθήνα. Αυτό που σήμερα δείχνει προβληματικό, αύριο θα είναι η δύναμή της.

Advertisements

Κι όμως θα γίνει!

Σαν ψέμματα ακούγεται η είδηση ότι οι προσπάθειες 18 ετών για την ανέγερση ενός διεθνούς εμβέλειας ιδιωτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα  φαίνεται ότι θα έχουν αίσιο τέλος. Σε μια από τις πιο απροσδόκητες θέσεις, στην οδό Ερατοσθένους, στο Παγκράτι, το όραμα παίρνει σάρκα και οστά. Τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και απομένει μόνο η έγκρισή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες από Σεπτεμβριο.Το συγκρότημα θα αξιοποιεί το κέλυφος μιας νεοκλασικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου συν μια σύγχρονη προσθήκη που θα υψώνεται πιο μέσα στο οικόπεδο.

Όσοι προβληματίζονται με τη χωροθέτηση του Μουσείου Μοντέρνας Τένχης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή να τους καθησυχάσουμε υπογραμμίζοντας ότι η οδός Ερατοσθένους απέχει τρια λεπτά με τα πόδια από το Πανθηναϊκό Στάδιο και εμπλουτίζει την ευρύτερη περιοχή με έναν επιπλέον πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνο). Φανταζόμαστε ότι οι άνθρωποι του Ιδρύματος θα μεριμνήσουν σε συνεννόηση με τον Δήμο για τον ευπρεπισμό των πεζοδρομιών και την αισθητική βελτίωση των γειτονικών κτιρίων, όπου αυτό χρειάζεται.

Στη μελέτη του γραφείου του Ιωάννη Βικέλα γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του υφιστάμενου διατηρητέου κελύφους με ιστορικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα επεξεργασία μιας σύγχρονης προσθήκης ώστε να αναπτύσσονται σ’ ένα ενιαίο λειτουργικό πρόγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις και περιεχόμενο.

Το νέο κτίριο οργανώνεται στο περίγραμμα του διατηρητέου κτίσματος και σε πλάγια επέκταση ως προς αυτό. Οι όροφοι μελετήθηκαν σε υποχώρηση από τα όρια των όψεων του διατηρητέου, διαμορφώνοντας έναν διακριτό όγκο με νέο μορφολογικό λεξιλόγιο. Το νέο κέλυφος επενδύεται από λίθινες πλάκες μεγάλου σχήματος με σημειακές εσοχές από γραμμικούς φεγγίτες. Το φυσικό φως διαχέεται στους εκθεσιακούς χώρους μέσω εσωτερικών ανακλαστικών επιφανειών στη ζώνη των ψευδοροφών. Ο εκθεσιακός και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του νέου μουσείου συνδέονται οργανικά μέσα από την ανάπτυξη χώρων βιβλιοθήκης, αίθουσας διαλέξεων, video room και παιδικού εργαστηρίου, ενώ σημειώστε το καφέ-εστιατόριο κοντά στην είσοδο, με πρόσβαση στην υπαίθρια προστατευμένη αυλή.

Oδός Μαραθώνος, προσεχώς

Ιδού το πρώτο βραβείο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού UPTO35 για τον σχεδιασμό μιας πρότυπης φοιτητικής κατοικίας στην οδό Μαραθώνος στα ασαφή όρια ανάμεσα στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο. Νικητές είναι η πορτογαλική ομάδα του Ζοάο Πράτες Ρουίβο και της Ρακέλ Μαρία Ολιβέϊρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 29 Ιουνίου συγκέντρωσε 242 προτάσεις από 41 χώρες, μέχρι την λήξη της πρώτης φάσης του στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009. Τον διοργάνωσε η εταιρία αστικής ανάπτυξης Oliaros, που απευθύνθηκε σε αρχιτέκτονες έως 35 ετών, για τον σχεδιασμό μιας πρότυπης φοιτητικής κατοικίας σε μια παλιά αθηναϊκή γειτονιά στο διευρυμένο κέντρο της πόλης, δίπλα σε αναδυόμενους οικιστικούς πυρήνες και σε κέντρα ψυχαγωγίας και νυχτερινής διασκέδασης .
Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της αρχιτεκτονικής σαν βασικό εργαλείο για την αναζωογόνηση προβληματικών αστικών περιοχών. Στο Μεταξουργείο υπάρχει ήδη το προηγούμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της κατσασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ. Αντικείμενο και σε αυτήν την περίπτωση ένα οικιστικό συγκρότημα, έργο που μόλις ολοκληρώθηκε αποσπώντας πολύ πρόσφατα και το βραβείο υλοποιημένης μελέτης της αρχιτεκτονικής επιθεώρησης «Δομές». Είναι σημαντικό ότι μιλάμε για κατασκευαστικά προγράμματα που ενισχύουν την κατοικία, εις βάρος δηλαδή μίας αντίθετης, αμφιλεγόμενης λογικής που συστείνει την κάπως μονοκόμματη ενίσχυση χρήσεων αναψυχής και διασκέδασης προκειμένου να επανενταχθούν στη ζωή της Αθήνας παραμελημένες γειτονιές της πόλης. Ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο έχουν μείνει προς το παρόν εκτός του «μεγάλου πάρτι» που έχει στηθεί σε άλλες γειτονιές.
Το καλό στην περίπτωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ότι το πρώτο βραβείο θα κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Μετά και την εφαρμογή των τελικών παρατηρήσεων της κριτικής επιτροπής στην νικητήρια μελέτη, η Oliaros θα ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία έκδοσης άδειας και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην κατασκευή.

Πεδίον του Άρεως, κι όμως γίνεται!

Οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουμε/είχαμε την εντύπωση ότι ένα από τα πιο φιλόδοξα project στην πόλη, η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως σύμφωνα με τη μελέτη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, έχει κολλήσει ή στην καλύτερη περίπτωση εξελίσσεται πολύ-πολύ αργά. Αυτό που μαθαίνουμε από την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά (η οποία εκτελεί και χρηματοδοτεί το έργο) είναι πως τους τελευταίους μήνες τα έργα έχουν πατήσει γκάζι μετά την τελεσίδικη απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής κατοίκων της περιοχής κατά του έργου. Μάλιστα, με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η Υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη κάνει λόγο για παράδοση  των τριων τετάρτων του πάρκου μέσα στον Μάρτιο του 2010. Ιδού το σχετικό απόσπασμα:  «Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από τον εργολάβο που λέει ότι τον Μάρτιο του 2010 θα παραδοθεί το κομμάτι που είναι περιφραγμένο, το οποίο είναι τα τρία τέταρτα του πάρκου και μετά το υπόλοιπο που απομένει μπροστά και είναι ελεύθερο. Τώρα αυτό που υπόσχομαι είναι ότι το υπόλοιπο δεν πρόκειται να κλείσει όπως έκλεισε αυτό τον ενάμιση χρόνο. Διότι η πρόσβαση από το άγαλμα του Κωνσταντίνου μέχρι όλο το μέσα κομμάτι που θα είναι το τελειωμένο θα είναι ελεύθερη και όπου γίνονται εργασίες δεξιά και αριστερά θα κλείνονται τοπικά κάποια κομμάτια για να γίνονται εργασίες. Οπότε ουσιαστικά το μεγάλο μέρος του πάρκου από τον Μάρτιο θα παραδοθεί με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από τον εργολάβο». Αμήν!

Πως σας φαίνεται η νέα Πινακοθήκη;

Σε καλό δρόμο η επέκταση του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Όπως διαβάζω στο σχετικό άρθρο της Γιώτας Συκκά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δρομολογεί την επιτάχυνση των διαδικασιών. Με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στη λίστα των έργων του ΕΣΠΑ και όπως όλα δείχνουν, τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης και τον Απρίλιο να ξεκινήσoυν οι εργασίες. Στόχος όλων, να είναι έτοιμη το 2013.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων εκθεσιακών χώρων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, κατασκευές λιτές και συνάμα λειτουργικές από μέταλλο και γυαλί όπως τα εξωτερικά κλιμακοστάσια, καθώς και υπόγειο κτίριο το οποίο θα φωτίζεται από ένα γυάλινο «κύλινδρο» στον περιβάλλοντα χώρο.
Το υφιστάμενο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956 στον οποίο το α΄ βραβείο κέρδισε η λύση των αρχιτεκτόνων καθηγητών Ν. Μουτσόπουλου, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 χωρίς να κτιστεί ο γ΄ όροφος του κτιρίου Β, ενώ το 1998 το συγκρότημα κηρύχθηκε κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.
Το 2001 ειδικοί όροι και περιορισμοί καθορίστηκαν για την ολοκλήρωση της επέκτασης, το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη των Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου, ενώ τον Νοέμβριο του 2008 κατόπιν προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού ανατέθηκε η εκπόνηση των υπόλοιπων σταδίων αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στα συμπράττοντα γραφεία: Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος – Πανουσάκης & Συνεργάτες, Δ. Βασιλόπουλος και Συνεργάτες ΕΠΕ, Λιόντος και Συνεργάτες, Εlxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε., Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε.

Info center στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ελειπε, έλειπε πολύ το Πληροφοριακό Κέντρο που κατασκευάζεται αθόρυβα από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας σε μια εσοχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανάμεσα στις οδούς Θρασύλλου και Βύρωνος, στην είσοδο της Πλάκας, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Ενα χαμηλόφωνο κτίσμα σε ανάμνηση των λαϊκών σπιτιών της παλιάς Αθήνας για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες μεμονωμένους επισκέπτες της πρωτεύουσας που στέκονται αβοήθητοι στην έξοδο του μετρό χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους προσανατολίσει στην άτυπη πύλη του αρχαιολογικού πάρκου της πόλης.

Αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη των ανθρώπων της ΕΑΧΑ, μας το επιβεβαιώνει η διευθύντρια της εταιρείας κ. Ντόρα Γαλάνη, να λειτουργήσει το Πληροφοριακό Κέντρο σαν «πύλη εισόδου» στην καρδιά της αρχαίας, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής Αθήνας. Η ίδια έχει καταστεί προσωπικά αποδέκτης παραπόνων από ξένους τουρίστες, οι οποίοι της είχαν επισημάνει το έλλειμμα ενημέρωσης για όσους τουρίστες δεν επισκέπτονται την Αθήνα οργανωμένα. Το Κέντρο, εφοδιασμένο με το κατάλληλο υλικό, θα τους προσανατολίζει στην περιοχή που εκτός από το Μουσείο της Ακρόπολης περιλαμβάνει έξι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και τις πιο ιστορικές γειτονιές της (Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή κ.λπ.). Με λίγα λόγια, ένα πλήρες info center, το οποίο ανάμεσα σε άλλα θα διαθέτει πωλητήριο αντιγράφων και αναμνηστικών, μικρή αίθουσα παρακολούθησης βίντεο ή ψηφιακών αναπαραστάσεων και χώρους υγιεινής.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας αντίστοιχης υποδομής είχε επισημανθεί ήδη από την πρώτη προμελέτη για την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις μελέτες εκείνης της εποχής προβλεπόταν ένα μικρό περίπτερο σε θέση παραπλήσια με τη σημερινή. Η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου, έκτασης 430 τ.μ., απελευθέρωσε τους μελετητές (το γραφείο Πλειάς – Δ. Διαμαντόπουλος και Συνεργάτες) οι οποίοι πρότειναν μια λιτή κατασκευή σε σχήμα Π με τους στεγασμένους χώρους να αναπτύσσονται σε χαμηλές πτέρυγες γύρω από ένα αίθριο σε επαφή με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου. Αυτή η εσωτερική αυλή με την ελιά, τα σκίαστρα, τα καθιστικά, την κρήνη και τα γλυπτά αντίγραφα προσφέρεται σαν ένας ευχάριστος, γαλήνιος, ενδιάμεσος υπαίθριος τόπος υποδοχής των επισκεπτών του Κέντρου ημιδημόσιου χαρακτήρα. Τα υλικά της κατασκευής, από το εμφανές σκυρόδεμα και το σίδερο (στην κεκλιμένη στέγη και στα σκίαστρα) μέχρι το ξύλο και το γυαλί, αναπαράγουν τον οικείο πλουραλισμό της διαμόρφωσης του πεζόδρομου. Η κεκλιμένη στέγη δημιουργεί ένα άνοιγμα στην οροφή που δίνει την αίσθηση της εγγύτητας με τον Ιερό Βράχο.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα ποιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού θα αναλάβει τη διαχείριση του Κέντρου.

(αναδημοσίευση απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/12/2009).

Χαιρετίσματα από το Χαϊδάρι

Πηγή Αττικό Μετρό

Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν λίγες ημέρες, στη σήραγγα της επέκτασης της Γραμμής 3 από το Αιγάλεω στο νέο σταθμό του Χαϊδαρίου. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα ο σταθμός θα παραδιδόταν μέχρι τα τέλη της χρονιάς αλλά δεν το πολυβλέπω. Ήδη ο Χολαργός που θα παραδιδόταν κι αυτός μέσα στον Δεκέμβριο πάει επισήμως για Φεβρουάριο.