Κι όμως θα γίνει!

Σαν ψέμματα ακούγεται η είδηση ότι οι προσπάθειες 18 ετών για την ανέγερση ενός διεθνούς εμβέλειας ιδιωτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα  φαίνεται ότι θα έχουν αίσιο τέλος. Σε μια από τις πιο απροσδόκητες θέσεις, στην οδό Ερατοσθένους, στο Παγκράτι, το όραμα παίρνει σάρκα και οστά. Τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και απομένει μόνο η έγκρισή τους από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες από Σεπτεμβριο.Το συγκρότημα θα αξιοποιεί το κέλυφος μιας νεοκλασικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου συν μια σύγχρονη προσθήκη που θα υψώνεται πιο μέσα στο οικόπεδο.

Όσοι προβληματίζονται με τη χωροθέτηση του Μουσείου Μοντέρνας Τένχης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή να τους καθησυχάσουμε υπογραμμίζοντας ότι η οδός Ερατοσθένους απέχει τρια λεπτά με τα πόδια από το Πανθηναϊκό Στάδιο και εμπλουτίζει την ευρύτερη περιοχή με έναν επιπλέον πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνο). Φανταζόμαστε ότι οι άνθρωποι του Ιδρύματος θα μεριμνήσουν σε συνεννόηση με τον Δήμο για τον ευπρεπισμό των πεζοδρομιών και την αισθητική βελτίωση των γειτονικών κτιρίων, όπου αυτό χρειάζεται.

Στη μελέτη του γραφείου του Ιωάννη Βικέλα γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του υφιστάμενου διατηρητέου κελύφους με ιστορικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα επεξεργασία μιας σύγχρονης προσθήκης ώστε να αναπτύσσονται σ’ ένα ενιαίο λειτουργικό πρόγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις και περιεχόμενο.

Το νέο κτίριο οργανώνεται στο περίγραμμα του διατηρητέου κτίσματος και σε πλάγια επέκταση ως προς αυτό. Οι όροφοι μελετήθηκαν σε υποχώρηση από τα όρια των όψεων του διατηρητέου, διαμορφώνοντας έναν διακριτό όγκο με νέο μορφολογικό λεξιλόγιο. Το νέο κέλυφος επενδύεται από λίθινες πλάκες μεγάλου σχήματος με σημειακές εσοχές από γραμμικούς φεγγίτες. Το φυσικό φως διαχέεται στους εκθεσιακούς χώρους μέσω εσωτερικών ανακλαστικών επιφανειών στη ζώνη των ψευδοροφών. Ο εκθεσιακός και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του νέου μουσείου συνδέονται οργανικά μέσα από την ανάπτυξη χώρων βιβλιοθήκης, αίθουσας διαλέξεων, video room και παιδικού εργαστηρίου, ενώ σημειώστε το καφέ-εστιατόριο κοντά στην είσοδο, με πρόσβαση στην υπαίθρια προστατευμένη αυλή.

11 responses to “Κι όμως θα γίνει!

 1. Μακάρι να γίνει! Ενδιαφέρουσα η μακέτα, ελπίζω η τοποθεσία να μην λειτουργήσει ανασταλτικά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

  ΥΓ. Συγχαρητήρια για την όλη δουλειά σου!

 2. VIkelas sti thesi tou PEI ok!

 3. Eπιτέλους και μία ευχάριστη είδηση για την Αθήνα! Για μία ακόμη φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία θα προσφέρει στην πολιτιστική ανάδειξη του τόπου. Ελπίζω οι συνήθεις «αντιδραστικοί κύκλοι» να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου.

  ΥΓ. Αλήθεια πως πάει η πρόοδος των εργασιώνστο αντίστοιχο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Συγγρού;

 4. Μακάρι να γίνει!Ελπίζω το ΣτΕ να δείξει σοβαρότητα .

 5. Εξαιρετική προσπάθεια, μακάρι να το καμαρώνουμε σύντομα.

 6. Μένω 2 λεπτά από το κτήριο. Τόσα χρόνια ανεβαίνοντας την Ερατοσθένους στο σημείο που βρίσκεται περπατάμε από το δρόμο από φόβο μήπως μας πέσει κάτι από το «ραμολιμέντο». Αν γίνει μουσείο θα μου φαίνεται απίστευτο! Για πολύ καιρό θα τρίβω τα μάτια μου…

 7. Η τοποθεσία δεν είναι πρόβλημα. Αρχιτεκτονικά δημιουργεί περισσότερους περιορισμούς (μικρό οικόπεδο, κλπ.) αλλά εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

  Υγ. Σ΄ευχαριστώ πολύ Γρηγόρη.

 8. Από την μία το πράσινο κτίριο θηρίο της γωνίας,μετά η εκλλήσια στην κορυφή του λόφου με την οχυρωματική πλατεία, δίπλα ο γρανίτης και απέναντι η πιτσαρία και ο Κορρες!!!
  Δε μαρέσει!Δε μαρέσει!
  Ο φωτορεαλισμός κάθε άλλο παρά αποδίδει την αισθητική πραγματικότητα στην περιοχή!
  Ο γρανιτένιος (είναι?) αυτός όγκος είναι ψηλός και μονοκόμματος σε ένα στενό δρόμο…
  Δικαίωμα έχει κανείς να φτιάχνει πολυκατοικίες και να στεγάζει ιδιωτικές συλλογές τέχνης, αλλά μη τρέφετε τόσο υψηλές ελπίδες για ανάπλαση της περιοχής…
  Αυτά τα άμοιρα νεοκλασικά που στέκονται ατάκτως ερριμένα στον ιστός της Αθήνας, γιατί θέλουν όλα να ασχοληθούν με το μόντελινγκ????

 9. Babis Vovos goes culture!

  Καλύτερη πρόταση δεν είχανε; Απ’ ό,τι δείχει η μακέτα, είναι εντελώς εκτός κλίμακας. Ένα εμπορικό κτήριο ενός εμπορικότατου και μετριότατου αρχιτέκτονα (και αμάν πια αυτή η ιστορία με το «κέλυφος» που είναι η δικαιολογία για τη ουσιαστική κατεδάφιση κάθε παλιού κτηρίου). Και μετά απορούμε γιατί χρεοκοπήσαμε…

 10. Αν ο Τσουμί (τυχαίο παράδειγμα) σχεδίαζε ένα τετραώροφο όγκο πάνω από ένα τρίπατο νεοκλασικό θα είχαμε πάρει τα όπλα, αλλά από ότι φαίνεται ο Βικέλας έχει το ελεύθερο. Άσχημο μου φαίνεται και ελαφρώς ανέμπνευστο (όπως άλλωστε και οι τελευταίες δουλειές του). Το μόνο θετικό της υπόθεσης οτι δεν θα χαθεί η συλλογή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s