United We Stand

Σήμερα ήταν μια διαφορετική ημέρα. Το έπιανες στον αέρα. Η ένταση της προηγούμενης εβδομάδας σα να είχε πέσει, στις κινήσεις των ανθρώπων αναγνώριζες την κανονικότητα άλλων εποχών, τότε που μακάριοι και ανέμελοι βαδίζαμε χαρούμενα πάνω στην κινούμενη άμμο μιας απατηλής «πραγματικότητας».

Πόσο μας έλειψαν εκείνες οι ξέγνοιαστες ημέρες! Ύστερα από τόσους μήνες διεθνού εξευτελισμού και αρνητικής δημοσιότητας προσεύχομαι για μια (1) ημέρα στα ξένα μέσα χωρίς Ελλάδα. Αλλά αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στο ανυποψίαστο «τότε» και στο δυσοίωνο «τώρα» θα διάλεγα χωρίς συζήτηση το σήμερα.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει και δεν αναφέρομαι στο ανοδικό ξέσπασμα των Χρηματιστηρίων ή στην αποκλιμάκωση των spreads. Έχω την αίσθηση ότι το κλίμα περισυλλογής των τελευταίων εβδομάδων, φιλτραρισμένο (δυστυχώς) και  μέσα από τη δολοφονία των τριών αθώων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, αρχίζει και αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε το αυτονόητο. Ή θα πάμε όλοι μαζί μπροστά ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε. Το πακέτο του μηχανισμού στήριξης δεν περιλαμβάνει μόνο επώδυνα μέτρα αλλά θα διευκολύνει την εφαρμογή αυτονόητων μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα μια πιο δίκαιη, ανταγωνιστική, οικονομικά βιώσιμη χώρα. Κι ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις: το «μοντέλο» που υποχρεωνόμαστε να εγκαταλείψουμε δεν μας οδήγησε μόνο στα πρόθυρα της καταστροφής αλλά ήταν πρωτίστως ένα άδικο μοντέλο που συσσώρευε πλούτο για λίγους και μικρές προνομιακές ομάδες συμφερόντων οι οποίες και αντιστρατεύθηκαν με λύσσα  κάθε αλλαγή.

Δυστυχώς θα πληγούν και άνθρωποι που είναι ήδη στριμωγμένοι. Γιατί οι περισσότεροι θα στερηθούμε την έξοδο στο εστιατόριο ή τις διακοπές μας. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο.Μιλάμε για περιπτώσεις συμπολιτών μας που θα οδηγηθούν σε συνθήκες πραγματικής (και όχι λογιστικής) φτώχιας.

Αλλά εδώ μπορούμε να αποδείξουμε ότι ξαναγινόμαστε κοινωνία. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αλληλεγγύης και προστασίας των πιο αδυνάτων. Τώρα που το πανηγύρι του καταναλωτισμού μας τελειώνει ας κοιτάξουμε ο καθένας  γύρω του. Ας δούμε όλα αυτά που δεν κάναμε κι ας αντλήσουμε αισιοδοξία και δύναμη απ’ όσα μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε εμάς και τον τόπο. United we stand, που λέει και το τραγούδι.

3 responses to “United We Stand

  1. Monitoring the US/Canadian and international media about Greece, I am shocked and extremely angered by the racist remarks about Greece and the Greeks. For example, look at this article in Canada’s McLean’s magazine (their version of Time). It’s shocking how the «author» refers to the Greeks as lazy, violent thugs. Hellenes around the world need to wake up and counter-attack! http://www2.macleans.ca/2010/05/20/not-just-their-big-fat-greek-funeral/

  2. Μαλάκας Έλληνας

    Είστε σοβαροί? Μας έχουν βιάσει κανονικά -τα χειρότερα έρχονται- κι εσάς σας ενδιαφέρει το τί λένε τα μέσα ΜΜΕ για εμάς? ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΛΕΝΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΜΕ. Κλείστε την κωλοτηλερόραση γαμώ.
    φιλικά

  3. Μαλάκας Έλληνας

    ξένα ΜΜΕ *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s