Πάντα από ψηλά δεν είναι τόσο άσχημα

Πλατεία Ομονοίας, φωτογραφία του Γιάννη Μπαρδόπουλου.

Advertisements

10 responses to “Πάντα από ψηλά δεν είναι τόσο άσχημα

 1. Περιεργα φαίνεται? Την ειχα για πιο κυκλικη

 2. And when its sunny. Athens is much more beautiful at night though.

 3. «όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Γη με ζωγραφιά» κάπως έτσι δεν είναι το τραγούδι του Χατζή;
  Η Ομόνοια βέβαια δεν είναι ζωγραφιά αλλά από ψηλά φαίνεται και αυτή πιο όμορφη ή έστω ευχάριστα διαφορετική.

 4. Αυτό είναι και το δυστύχημα.. Ίσως όλο το βάρος του σχεδιασμού να δόθηκε στα γεωμετρικά σχήματα της κάτοψης. Απρόσωπη και άσχημη και από ψηλά, σαν τις μακέτες τους.

 5. Θα πω την αμαρτία μου αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα πού είναι το πρόβλημα με την Ομόνοια. Ότι δεν έχει πράσινο; Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες κεντρικές αστικές πλατείες (ακόμη και αναγεννησιακές, νεοκλασσικές κτλ.) δεν έχουν πράσινο. Είναι απρόσωπος κυκλοφοριακός κόμβος; Σε μια μεγαλούπολη 4 εκ. κατοίκων μοιραία θα υπάρχουν και τέτοιοι βάλε και το ότι από κάτω φιλοξενεί διπλό υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό. Περιθώρια για βελτιώσεις πάντα υπάρχουν (θυμάμαι μια πρόταση με ανοίγματα προς τον υπόγειο σταθμό) αλλά αυτό το πράγμα που θεωρούμε την Ομόνοια το απόλυτο παγκόσμιο αίσχος ενώ είναι μια πλατεία που θα μπορούσε κάλλιστα να την είχαμε σε οποιαδήποτε πόλη στην Ευρώπη, μού φαίνεται υπερβολικό.

 6. Δημήτρης Μπούκας

  Συμφωνώ με τον Μαυρίκιο. Αλλά η πλατεία είναι κακοσυντηρημένη, τα μάρμαρα σπασμένα και το συντριβάνι γεμάτο σκουπίδια. Άρα μάλλον φταίει το περιβάλλον και ο συχνάζων κόσμος.

 7. Οι Ευρωπαϊκές πλατείες όντως δεν έχουν πράσινο γιατί σχεδιάστηκαν πριν κάτι αιώνες που η λογική της πόλης ήταν διαφορετική. Δεν είναι τυχαίο πως τα ιστορικά σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις δεν υπάρχει πράσινο γενικά. Η Ομόνοια όμως επανασχεδιάστηκε τον 21ο αιώνα και θα περιμέναμε να έχει αρκετό πράσινο, να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση όασης στη γύρω βαβούρα. Άλλη μια απογοήτευση.

 8. Αλήθεια γιατί κανένας δεν έχει σκεφτεί όλοι οι πάγκοι που πουλάνε εφημερίδες γύρω γύρω, να μετακινηθούν σε μόνιμες κομψές (και χαμηλές) κατασκευές στο εσωτερικό της πλατείας ώστε να σπάσει αυτός ο διαχωρισμός που υπάρχει μεταξύ της περιφέρειάς της και των διερχομένων που πανε στις δουλειές τους ή στα σπίτια τους σταματώντας ν’ αγοράσουν ένα περιοδικό και των αργόσχολων – άνεργων – “περίεργων” και “επικίνδυνων” (ταμπού πλέον) στη συνείδηση πολλών που κάθονται soliciting μόνιμα στο κέντρο της πλατείας. Έτσι ο κόσμος θα μπορέσει να αγαπήσει πάλι το «ground zero» που έχει μεταμορφωθεί το κέντρο της Ομονοίας.

 9. …Μερικες ιδεες για τους ανοικτους χωρους της Αθηνας…..αν υπηρχε φαντασια , διαθεση και βουληση…
  http://www.land8lounge.com/photo/photo/slideshow?albumId=2025679:Album:208635

 10. …μερικες ιδεες πανω στους ανοικτους χωρους αυτης της ταλαιπωρημενης πολης μας…..αν υπηρχε μονο φαντασια και βουκηση….
  http://www.land8lounge.com/photo/photo/slideshow?albumId=2025679:Album:208635

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s