Bye-bye Psyrri?

Για λόγους αδιευκρίνιστους (φθηνά ενοίκια? κεντρικό πόστο? εναλλακτική «ατμόσφαιρα»?) ξυπνήσαμε ένα πρωί και η γειτονιά του Ψυρρή είχε γεμίσει «δημιουργικά γραφεία», ανερχόμενους γραφίστες, φιλόδοξους ντιζάινερ, εκκολαπτόμενους σταρ της οπτικής επικοινωνίας. Πλάκα-πλάκα, στου Ψυρρή συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της γραφιστικής Αθήνας (ή σχεδόν, τέλος πάντων) και κάπως έτσι προέκυψε ο εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός του Design Walk. Τις προάλλες ένας φίλος  που έχει σχέσεις με τον «χώρο» μου έλεγε ότι κάποια από αυτά τα γραφεία ψάχνουν να μετακομίσουν επειδή, όπως υποστηρίζουν, η γειτονιά έχει γεμίσει με τζάνκι και τα πράγματα δυσκολεύουν. Λέτε να ισχύει; Θα το ψάξουμε το θέμα.

Advertisements

10 responses to “Bye-bye Psyrri?

 1. Νομίζω τα λεφτά του μπαμπά τελειώσανε….
  Του πλήρωσε τα Λονδίνα, να του πληρώνει και την μόστρα;

 2. Αυτο το κτήριο του Ασλάνη είναι απαράδεκτο! Πώς πήρε αδεία για αυτό το τερατούργημα????
  Το Ψυρρή έπρεπε αυστηρα να διατηρήσει το industrial στυλ και όχι ο καθένας να κάνει ο,τι βλακεία θέλει…Οσο για τα loft και τα atelier είναι ωραία, αρκεί η περιοχή να μπορεί να υποστηρίξει και αλλες δραστηριοτητες εκτός από το clubbing.

 3. Δυστυχώς με τζάνκι έχει γεμίσει μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας στον άξονα Πατησίων, Ομόνοια, Εξάρχεια, Πειραιώς και Αθηνάς. Βέβαια του Ψυρρή βλάπτεται και από το γεγονός ότι δεν αποτελούσε παραδοσιακά τόπο κατοικίας (και φυσικά ναι, τελείωσαν τα λεφτά του μπαμπά!). Πονεμένη υπόθεση πάντως το κέντρο της Αθήνας, καλά κάνουν οι καταστηματάρχες και απειλούν προσφυγή στις Βρυξέλλες. Αν ο Γιώργος καταφέρει να σώσει και την Αθήνα πέρα από την οικονομία, θα του είμαστε ευγνώμονες.

 4. Γεια σας.
  Επειδή τηγχάνω κι εγώ κάτοικις Ψυρρή, πρέπει να πω ότα τα πρεζάκια υπήρχαν πάντα (ακόμη και πριν την «αναβάθμιση» του Λαλιώτη). Η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη πριν από έναν περίπου χρόνο, ειδικά στην Πλ. Θεάτρου, αλλά τώρα είναι κάπως καλύτερα, αν και τη νύφη φυσικά την πληρώνουν άλλες περιοχές, όπως αυτή γύρω από το Εθνικό Θέταρο (όπου τους έχουν απωθήσει).
  Πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ποιότητα ζωής στην περιχή εξακολουθεί να είναι δυστυχώς η βιομηχανία της νύχτας, που ενδέχεται με τις νέες πεζοδρομήσεις (καλοδεχούμενες, εννοείται) να εξαπλωθεί και προς τις κατοικημένες περιοχές της συνοικίας (Καραϊσκάκη προς Ερμού, Σαρρή κλπ.).
  Δεν αληθεύει πάντως ότι στου Ψυρρή δεν κατοικούσαν και κατοικούν. Αν πας, Μαυρίκιε, στα μέρη που λέω, θα δείς υπερισχύουν οι κατοικίες, και φυσικά κατοικίες ήταν και πολλά από τα παλιά σπίτια που έγιναν βιοτεχνίες και αποθήκες (δες την Ερμού στο ύψος τησ Πλ. Αβησσυνίας λ.χ.).
  Η κατοικία υποβαθμίστηκε με την «ανοικοδόμηση» της δεκαετίας του 60 (Βιοτεχνικά κτήρια κυρίως) και ιδίως μετά τον σεισμό του 81, όταν, καθώς λένε, εγκατέλειψαν πολλοί κάτοικοι την περιοχή. Εν γένει του Ψυρρή υπήρχε πάντα μεικτή περιοχή που εξυπηρετούσε αφενός την αγορά, αφεταίρου έμεναν εκεί τα λαϊκά στρώματα της παλίας Αθήνας. Σήμερα πάντως μένουν ακόμη γύρω στους 800-1000 ανθρώπους.

  Καλές γιορτές σε όλους

 5. Χαίρομαι να μάθω ότι κατοικεί (και κατοικούσε) κόσμος στου Ψυρρή. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει να κατοικείται, είναι ζωτικής σημασίας θέμα αυτό. Πιστεύω ότι οι καφετέριες μπορούν να συνυπάρχουν με την κατοικία αρκεί να βρεθεί η χρυσή τομή (που όλοι την αναζητούν και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται βέβαια). Γενικώς μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε με όλους με λίγη προσπάθεια. Όσο για τα πρεζάκια, πότε θα αναλάβει κάποιος την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος;

 6. Μην ξεχνάμαι οτι απο στου Ψυρρή υπάρχει η καλύτερη θέα στην Αθήνα. Ολη η Πλακα σαν ένα μαγικό χωριο στο κέντρο της πόλης και η Ακρόπολη να δεσπόζει από πάνω. Ένα παράθυρο σε ένα ρετιρέ στου Ψυρρή προσφέρει μοναδική θέα.

 7. Ξέρω, asot, έχω το προνόμιο…

  Όσο για την συνύπαρξη, Μαυρίκιε, είναι ουσιαστικά αδύνατη όταν σε μια περιοχή κορεσμένη από το 99 ανοίγουν μπαράκια με άδεια παραδοσιακού καφενείου, προστασία και ανοχή των αρχών. Στη Μιαούλη λ.χ. είναι απόλυτα αδύνατο να μείνει κανείς, εκτός κι αν θέλει να κοιμάται με κλειστά τα παράθυρα ή και είναι νυκτόβιος (ευτυχώς το μάτι του κυκλώνα Μιαούλη δεν έχει πολλές κατοικίες οπότε η κατάσταση ανέχεται). Αυτό είναι που δεν θέλει κανείς να εξαπλωθεί περαιτέρω.
  Όποιος έχει την κακτυχία να μένει σε πεζόδρομο με καφετέριες και μπαράκια, γνωρίζει για τι πράγμα μιλάω. Αλλες κραυγαλέες περιπτώσεις (και μάλιστα στο Κολωνάκι) είναι η Χάριτος, η Δελφών και τελευταία η Σκουφά, τις οποίες εγκαταλείπουν οι κάτοικοι με μειωμένες και τις αξίες των περιουσιών τους.
  Δε λέω, φυσικά και να υπάρξουν μπαράκια, το θέμα είναι να μην καταντήσει το ιστορικό κέντρο σαν την Πλάκα το 70, γιατί έτσι κανείς δεν θα θέλει να μείνει εκεί (και δυστυχώς οι προαστιώτες δεν εκτιμούν την Αθήνα όσο οι κάτοικοί της).

  Επίλογος: Πραγματικά ωραίος είναι ο Ψυρρής την ημέρα, σαν χωριό…

 8. @andrea, ζηλεύω για την θέα σου, αν και εγώ έχω θέα «ιστορικού κέντρου»…

  Συμφωνώ, την μέρα αυτές οι περιοχές δείχνουν περισσότερο γειτονιες και λιγότερo barουπολεις. Επρεπε στου Ψυρρή όπως και στο γκάζι και διατηρηθεί το μέτρο στις χρήσεις bar και να ενισχυθεί με ουσιαστηκό τρόπο η εναλλακτηκή κατοικία τύπου loft. Πρέπει να αναφέρω όμως ότι εντυπωσιάστηκα από τον πολυχώρο 6-dogs στην Αβραμιώτου που ξεφευγει κατά πολύ από τα κλασσικά bar/club/cafe και προσφέρει μια δημιουργική ατμόσφαιρα στους θαμώνες του. Επίσης πρόσεξα ότι στον ίδιο δρομο κατασκευάζονται ιδιωτικές εστίες για φοιτητές και τουρίστες.

 9. Εγώ επίσης είμαι υπέρ της οποσδήποτε διατήρησης της μικροβιοτεχνίας και της εμπορικής δομής της αγοράς (και για το ευρύ κοινό και για τους ειδικούς, π.χ. εργαλεία, βίδες, εξαρτήματα κάθε λογής – ‘ηταν άλλωστε ένας λόγος που πήγαν εκεί πολλοί αρχιτέκτονες και ντιζάινερ).

 10. δηλαδή όταν άνοιξαν εκεί τα γραφεία δεν υπήρχαν ζάκια ;
  Και να φανταστώ ότι η ενόχληση είναι καθαρά αισθητική ;
  Κάτοικοι των Εξαρχείων, ετοιμαστείτε για μαζική μετακόμιση ! ! ! Πάμε Σύνταγμα τώρα ! ! !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s