Πριν από 105 χρόνια…

Δεκέμβριος του 1904.  Φωτογραφία του αρχαιολόγου Βαλντεμάρ Ντεονά με θέμα: «Αθήνα- Η Ακρόπολη όπως την βλέπει κανείς από το λόφο του Φιλοπάππου». Αυτό που πάντα μου κάνει εντύπωση στις φωτογραφίες της Αθήνας στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου είναι το άνυδρο τοπίο της, ελάχιστο πράσινο και δέντρα. Σε σχέση με τις πρώτες μεταεπαναστατικές δεκαετίες η Αθήνα του σήμερα (τουλάχιστον το κέντρο της) μοιάζει με Αμαζόνιο!

Advertisements

5 responses to “Πριν από 105 χρόνια…

  1. H Aττική ήδη από την αρχαιότητα είχε ελάχιστο πράσινο, σύμφωνα με όσα λέει ο Πλάτωνας. Μεγάλες εκτάσεις πρασίνου επίσης (βασικά ελαιώνες) καταστράφηκαν στις μάχες για την απελευθέρωση. Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους ξεκίνησε και η δημιουργία αστικού πρασίνου. Σήμερα η εικόνα στο κέντρο τουλάχιστον της πόλης δεν είναι και τόσο αποκαρδιωτική. Οι γειτονιές είναι άλλο θέμα βέβαια αν και η πυκνή κατοίκηση έχει την γοητεία της.

  2. Σωστή η παρατήρηση. Στις φωτογραφίες αυτές όπως σωστά επισημαίνει κι ο Μαυρίκιος, το τοπίο είναι εγγύτατο στην αρχαία μορφή του, και θυμάμαι πάντα τον χαρακτηρισμό του Θουκυδίδη για την λεπτόγεω Αττική. Τέλος πάντων, αυτές είναι όψεις και εικόνες που δεν θα μπορέσουμε να δούμε αληθινά ποτέ.

  3. Φαίνεται και η Βουλή στο βάθος… (Τότε ανάκτορα ακόμα)

  4. Κρυωναν και τοτε οι ανθρωποι, εκοβαν και ξυλα. Μη ξεχνατε…

    😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s