Όχι πολύ μακρυά από την Πανόρμου υπήρχε «αυτό»

Αλλά που; Πόσο κοντά; Πόσο μακρυά; Και μέχρι πότε;

Advertisements

12 responses to “Όχι πολύ μακρυά από την Πανόρμου υπήρχε «αυτό»

 1. Λοιπόν, ο συγκεκριμένος πύργος ήταν γνωστός στην περιοχή των Αμπελοκήπων ως ο «Πύργος της Αμαλίας» (αν θυμάμαι καλά…). Μπορώ κάποια στιγμή αύριο να το επιβεβαιώσω.

  Αν θυμάμαι καλά από ένα βιβλίο που διάβασα πριν μερικά χρόνια, πρέπει να ήταν στη συμβολή της Μεσογείων με τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Πύργος των Αθηνών.

 2. I think this building was where the Hilton now stands. What a shame it was torn down.

 3. Πω, πω… Ο Πύργος της Ωραίας Κοιμωμένης…

 4. Το όνομα της ήταν βίλλα Μαργαρίτα. Απο λίγο googling που έκανα βρήκα οτι βρισκόταν Βασ. Σοφίας και Μεσογείων στους Αμπελόκηπους. Να μια φωτό απο την μια ταινία του Βουτσά το 1968 με την βίλλα να φαίνεται στο βάθος… http://bit.ly/7TQ80Y

 5. Γουστόζικο…

 6. Απίστευτο κτήριο, απίστευτο που το γκρεμίσανε! Υπάρχει ενας πύργος, παρόμοιας αισθητικής σε μία κάθετη της Ιλισίων, χαμηλά στου Ζωγράφου. Είναι βέβαια μικρότερος και τον έχουν πνίξει οι πολυκατοικίες.

 7. Είναι η «βίλλα Μαργαρίτα» και όπως λέει ο HaPagan βρισκόταν Βασ.Σοφίας και Μεσογείων ,μόνο που τότε η Βασ.Σοφίας λεγόταν Κηφισίας.

 8. Λεγόταν «Βίλλα Μαργαρίτα». Ήταν στη γωνία Βασ. Σοφίας και Μεσογείων, εκεί όπου σήμερα είναι το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας (πρώην Κτηματικής), απέναντι από τον Πύργο Αθηνών (του οποίου η θέση είναι δεξιά της Βίλλας όπως την βλέπουμε στη φωτογραφία). Γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, τη δεκαετία του 1970, περίπου την ίδια εποχή με τις Φυλακές Αβέρωφ (στην Αλεξάνδρας, εκεί όπου τώρα είναι το «Θέμιδος Μέλαθρον»). Είχε γίνει τότε θέμα στις εφημερίδες (θυμάμαι που το συζητούσαν οι γονείς μου) και η «εξήγηση» που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν [περίπου] ότι «δεν εντάσσεται στην ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση, άρα δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί διατηρητέο»… Το αποκαλούσα «ο πύργος της Σταχτοπούτας» (αλλά της Κοιμωμένης είναι βέβαια πιο σωστό).

 9. Πράγματι απίστευτο κτίριο. Βρισκόταν στην συμβολή των οδών Βασ.Σοφίας και Μεσογείων (στην διχάλα όχι εκεί που είναι ο Πύργος Αθηνών) έως το 1970 όταν το γκρέμισε η χούντα. (Γκρρρ…)

  Στην θέση του κατασκευάστηκε αυτό το αδιάφορο κτίριο που στεγάζει σήμερα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας παλιότερα της Κτηματικής.

  Και κάποια άλλα παραμυθένια κτίρια που σώθηκαν στην Αθήνα άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα στους περισσότερους

 10. Ήταν εκεί που χτίστηκε αργότερα το κτίριο της Κτηματικής Τράπεζας. Αν δεν κάνω λάθος κατεδαφίστηκε το 1968.

 11. αμυδρά το θυμάμαι και νομίζω πως έχει περισωθεί ένας φοίνικας. Ωραίο μπλογκ!

 12. Αγαπητοί φίλοι. Αυτό που λέει ο asot είναι απόλυτα σωστό. Εγώ κατοικώ πολύ κοντά σε αυτό το κτίριο και είναι πράγματι παρόμοιο με τη Βίλα Μαργαρίτα. Το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κερασούντος και Κορωναίου. Επίσης στη συμβολή της Κερασούντος με την Ιλισίων, υπάρχει η βίλα του Πολυδωρόπουλου που χτίστηκε το 1917 και αποτέλεσε το πρώτο εργοστάσιο των στρατιωτικών οχημάτων ΡΕΟ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επιστρατεύτηκε σα στρατηγείο των Γερμανών και αργότερα μετετράπη το τμήμα του εργοστασίου ως κινηματογράφος με το χαρακτηριστικό όνομα «ΡΕΟ». Το 1974 το αγόρασε ο ηθοποιός Δημήτρης Ποταμίτης όπου έγινε το γνωστό πλέον θέατρο «‘Ερευνα». Μόλις μπορέσω θα βγάλω μερικές φωτογραφίες να τα δείτε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s