Mπάμπης Βωβός, ο «κακός λύκος» της Αθήνας;

Τη δεκαετία του ’80 ανέτελε στην Αθήνα το άστρο του Μπάμπη Βωβού. Ηταν η εποχή που η λεωφόρος Κηφισίας έμοιαζε σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο μεγάλο δρόμο, αν εξαιρέσουμε την ελκυστική όχθη του Ψυχικού και της Φιλοθέης.
Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να γίνει η Κηφισίας αυτό που είναι σήμερα, ο πιο high profile εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου developer στο χώρο του real estate έβαλε τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το γκλάμορους «Monumental Plaza» (1999).
Η αναγνωρίσιμη επιγραφή «babis vovos» που ξεπροβάλλει πάνω από κάθε νέα κατασκευή της εταιρείας έγινε γρήγορα κόκκινο πανί για την αρχιτεκτονική νομεκλατούρα. Το θέμα ήταν κατ’ αρχήν ιδεολογικό: οι πολύ «αμερικάνικες», εξωστρεφείς, επιδεικτικές προσόψεις, η αλλαζονία του γρανίτη και τα μεγέθη των οικοπέδων δεν ταίριαζαν με τις ευαισθησίες των ακαδημαικών του Πολυτεχνείου που έσπευδαν να υπογραμμίσουν ότι ο κ.Βωβός δεν είναι αρχιτέκτονας. Η εμφανής απαξίωση των κτιρίων του έγινε ιδεολογικό ρεύμα και πήρε ισοπεδωτικά χαρακτηριστικά: ό,τι ήταν Βωβός δεν ήταν αρχιτεκτονική και η Αθήνα εξελίσσεται σε «βωβούπολη».
Στην πραγματικότητα τα κτίρια του Βωβού έχουν αρχιτεκτονική ταυτότητα και μάλιστα ισχυρή: εκπροσωπούν, πιθανότατα, μία αισθητική με την οποία, προφανώς, δεν μπορούν να ταυτιστούν όλοι. Τα υπογράφουν, συνήθως, επώνυμοι αρχιτέκτονες, τουλάχιστον τα πιο προβεβλημένα εξ αυτών. Για παράδειγμα, όλα τα landmarks της πρώτης περιόδου είναι σχεδιασμένα από τον Γιάννη Βικέλα ο οποίος συνεχίζει να συνεργάζεται με τον κ.Βωβό και την εταιρεία του.
Επομένως, για ποιά μη-αρχιτεκτονική μιλάμε; Eίναι παράδοξο αλλά η τυποποίηση της εταιρείας σε συγκεκριμένου τύπου κτιριακή παραγωγή εκμηδένισε σταδιακά τα αρχιτεκτονικά της χαρακτηριστικά ενώ δεν βοήθησε και η προσωποπαγής ταυτότητα του ομίλου. Ηταν πολιτική της εταιρείας να μην προβάλλονται τα ονόματα των αρχιτεκτόνων. Αντίθετα η υπογραφή «babis vovos» δεσπόζει σε όλα τα κτίρια που κατασκευάζει, μία έκφραση αλλαζονίας που δημιουργεί περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Επίσης, είναι γνωστό ότι το «μεγάλο αφεντικό» έχει την τελευταία λέξη. Αν η αρχιτεκτονική μελέτη δεν ικανοποιεί τον κ.Βωβό, επιστρέφεται πάραυτα.
Η δαιμονοποίηση του Μπάμπη Βωβού συνδέεται και με την εμπλοκή του σε αναπτύξεις που τον έφεραν σε σύγκρουση με τοπικές κοινωνίες ή κομματικούς φορείς, όπως στην κατασκευή κτιρίων γραφείων σε ό,τι απέμεινε από το κτήμα Θων στους Αμπελοκήπους (γωνία Αλεξάνδρας και Κηφισίας) καθώς και στην πρόσφατη ιστορία του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι η αρχιτεκτονική των κτιρίων του κ.Βωβού είναι συγκλονιστική. Προσωπικά του χρεώνω ότι σε μια ευνοϊκή για τον ίδιο περίοδο (λόγω οικονομικής επιφάνειας και στρατηγικών τοποθετήσεων σε οικόπεδα μεγάλης προβολής, κυρίως στη λεωφόρο Κηφισίας) δεν επένδυσε στην αρχιτεκτονική στο βαθμό που μπορούσε. Από την άλλη, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την καραμέλα περί «βωβούπόλης» και τους ισοπεδωτικούς αφορισμούς. Μακάρι η κατάρα της Αθήνας να ήταν τα κτίρια του κ.Βωβού. Λες και η Αθήνα ήταν η Γενεύη και την κατέστρεψε ένας «καρχαρίας» του real estate.
Advertisements

9 responses to “Mπάμπης Βωβός, ο «κακός λύκος» της Αθήνας;

 1. Άρης/Βερολίνο

  Νομίζω πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε συνολικά την αρχιτεκτονική ποιότητα των κτηρίων του Μπ. Βωβού. Υπάρχουν κάποια αρκετά καλά και κάποια πολύ μέτρια – όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει σε τέτοιυ μεθέγους κατασκευές. Κατά τη γνώμη μου όμως μπαίνουν άλλα θέματα: Πώς παρεμβαίνουν η πολεοδομικά τέτοια κτήρια (γιατί αυτό διακυβεύεται)και τι είδους πόλη μας προτείνουν; Με ποιες διαδικασίες δόθηκαν οι άδειες και με πόση συνέπεια στην ευρύτερη πολεοδομική ανάπτυξη; Πότε διαβρώνει μια επιχείρηση-γίγαντας τον κεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό – ουσιαστικά σε βάρος άλλων και σε βάρος της ποιότητας ζωής; Νομίζω πως τέτοια είναι τα ερωτήματα, αλλά δεν είμαι σε θέση να τα απαντήσω εγώ στην περίπτωση Babis Vovos.

 2. Symfwnw apolyta me ola.
  Elpizw apla kapoia stigmh na tolmhsei na apeley8erwsei thn dhmiourgikothta twn arxitektwnwn pou douleyoun mazi tou, wste na doume nea tolmhra ktiria sthn A8hna !)

 3. Μάλλον Suburbia θυμίζουν.

 4. Φαντασιώνομαι ένα αρχιτεκτονικό αντάρτικο πόλης όπου μια SWAT team of guerilla architects, ενοικιάζει ένα ελικόπτερο και κάποιο βράδυ (αλά Παλαιοκώστας) επιτίθεται και καταστρέφει από αέρος όλες τις «babis vovos» επιγραφές από όλα τα εν λόγω κτήρια.

  Μόνο τις επιγραφές. Ουδεμία άλλη ζημιά.

  Θα μπορούσε να γίνει και κόμικ…

 5. Πολύ προσεκτικός Σπύρο, μπράβο!

 6. Λες ότι τα κτίρια του Βωβού δεν είναι η κατάρα της Αθήνας.
  Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά θα έλεγα εγώ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του πολυτεχνείου το Μαρόυσι από προάστιο ποιοτική κατοικίας, σήμερα είναι θερμική νησίδα στο λεκανοπέδιο. Και αυτό κυρίως λόγο των γυάλινων κτιρίων και της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων. Αναλογίσου τι σημαίνει αυτό και από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.
  Επίσης το κτίριο Βωβού στο ΘΩΝ έφαγέ πράσινο και με βάση την απόφαση του ΣτΕ είναι παράνομο, απλώς κατόπιν εορτής.
  Αλλά και στον Βοτανικό ο Βωβός εν γνώση του αγόρασε χώρο προοριζόμενο για πάρκο για να χτίσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας.
  Ο Βωβός είναι η αιχμή του δόρατος, της διαυθοράς του ελληνικού κράτους όπως εκφράζεται αυτή στο πεδίο της οικοδομής. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι διάφοροι Βωβοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα εγκλήματα. Κάνε μια βόλτα σε όποια άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης θέλεις και θα το καταλάβεις. Η Αθήνα μοιάζει περισσότερο με Ινσταμπούλ, αν και η τελευταία είναι πιο όμορφη.

 7. Mε πρόλαβες, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα σε Αθήνα και Κωνσταντινούπόλη. Κι εντελώς συμπτωματικά, όλοι οι ουρανοξύστες που υπάρχουν στο «κολάζ» της λεωφόρου Κηφισίας στο «δαχτυλίδι» είναι χτισμένοι στην Τουρκία.

 8. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΥ. ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ 1 ΧΑΛΙ ΑΠΟ ΣΑΠΙΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΒΩΒΟ!

  ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ

 9. ΤΟ ΑΝΤΙΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΙ ΔΗΘΕΝ 131 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s