Πρώην Υπουργείο Παιδείας: τι φέρνει το αύριο;

Τώρα που η Μητροπόλεως παίρνει τα επάνω της το παρατημένο κτίριο του πρώην Υπουργείου Παιδείας χάσκει σαν μαύρη τρύπα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2007 οι εγκαταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας  μεταφέρθηκα στη νέα του έδρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου, στο Μαρούσι, ύστερα από 46 χρόνια παρουσίας στη γνωστή πολυώροφη οικοδομή της οδού Μητροπόλεως 15.

Το κτίριο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως έχουμε δύο ενδεχόμενα «αξιοποίησής» μπροστά μας: μικρό εμπορικό κέντρο ή ξενοδοχειακή μονάδα. Στο αθηναϊκό φόρουμ της ιστοσελίδας skyscrapercity.com (www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=896564) και σε σχετικό δημοψήφισμα είχε πλειοψηφίσει με μεγάλη διαφορά η λύση της κατεδάφισης και της διαμόρφωσης του οικοπέδου σε χώρο πρασίνου.  Το είχε υπογράψει μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μοντερνισμού, ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός (1903-1976), αλλά στα χάλια που είναι σήμερα ποιος Αθηναίος μπορεί να το αγαπήσει;

(Η φωτογραφία είναι από το αθηναϊκό φόρουμ της ιστοσελίδας skyscrapercity.com).

Advertisements

12 responses to “Πρώην Υπουργείο Παιδείας: τι φέρνει το αύριο;

 1. Κι εγώ συμφωνώ – κατ’ εξαίρεση – με τη λύση κατεδάφιση-πάρκάκι που θα αναδείξει και το εκκλησάκι της Αγ. Δύναμης. Έχει βέβαια κάποιοα ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά δεν είναι και από τα καλύτερα του Καραντινού. Επίσης, γιατί να μην κάνει η Εκκλησία έστω και μια φορά κάτι αποκλειστικά για το κοινό καλό…

 2. Μου αρέσει πολυ το κτίριο αυτό και ιδιαίτερα η αντίφαση με το εκκλησάκι στα πόδια του. Είναι απο τις λίγες φορές που θα προτειμούσα να το αφήσουν ως έχει παρά να το μετατρέψουν σε οτιδήποτε άλλο! Κάτι τέτοια ασχημόμορφα είναι που κάνουν την Αθήνα διαφορετική… Να γκρεμιστεί και να γίνει πάρκο? Φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ εδώ, άδεια βρωμερά οικόπεδα και γίνονται παρκιν αντι για παρκα..

 3. Καλά, δεν έχεις και άδικο με την τελευταία σου παρατήρηση, the1015lab. Οπότε, αν δε γίνεται να γίνει έστω και μια φορά το σωστό σε αυτά τα μέρη, καλύτερα να διατηρηθεί αυτό το αρκετά ενδιαφέρον κτίσμα, αντί να μπει στη θέση του κάτι αδιάφορο, του συρμού (πολυκατάστημα κάνεις ουσιαστικά παντού, βλ. Attica και Public).

  Προσωπικά μου αρέσουν η δουλειά με τα γυαλότουβλα και η «σπαστή» πίσω πλευρά προς την Απόλλωνος.

 4. Είναι μέρος της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας και θα ήταν κρίμα να κατεδαφιστεί. Θεωρείται αποτυχημένο; Ίσως, αλλά σε όλες τις πόλεις υπάρχουν και άσχημα κτήρια, δεν είναι όλα αριστούργημα. Αν είναι να γκρεμίσουμε κάτι, ας γκρεμιστούν κάποια από τα όντως απαράδεκτα κτήρια που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Όσο για τη χρήση, μού φαίνεται ιδανικό για ξενοδοχείο με σουίτες και μικρά διαμερίσματα.

 5. Please tear this monstrosity down! Athens has plenty, plenty plenty buildings like this. What Athens doesn’t have are small parks. Every time I walk down this beautiful street with smaller neoclassical and art deco buildings and then encounter this monstrosity, it takes my breath away. That poor little church underneath deserves to see the blue Attic sky again! TEAR IT DOWN!

 6. Η καλύτερη λύση θα ήταν να ανακαινιστεί το κτήριο, να γίνει σαν καινούργιο και να χρησιμοποιηθεί ως πολυκατάστημα. Τα πολυκαταστήματα είναι πάντοτε καλοσυντηρημένα και ποτέ δεν είναι λίγα. Όσον αφορά στο ίδιο το κτήριο, κάτι καινούργιο δεν θα είναι καλύτερο, αν όχι ισάξιο του ίδιου του Καραντινού, το οποίο αν ανακαινισθεί είναι πραγματικά μοντέρνο και καθόλου φανταχτερό ή κιτς.

 7. Sorry, John, but it is by no means a monstrosity. It’s a rather interesting building by one of Greece’s best early modern architects (although, I admit, far form being his best).
  Still, I too would prefer the solution of a demolition and the creation of a small park. The second best solution would be a department store inside the renovated existing structure (maybe its virtues will become more discernible to you then). What I would consider absolutely unacceptable would be a demolition plus the construction of a new (and most propably inferior) building.

 8. Καλά στα σοβαρά υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα κάνει αυτό το φιλετο-οικόπεδο πάρκο;;

  Εννοείται ότι θα κοιτάξει να βγάλει όσα περισσότερα μπορεί με κάθε τρόπο θεμιτό κι αθέμιτο. Τα περιό αρχιτεκτονικής αξίας του κτηρίου ποσώς θα απασχολήσουν την εταιρεία, ε, συγγνώμη την εκκλησία.

 9. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι επαναλαμβάνουμε ότι το κτήριο, παρ’ ότι είναι του Καραντινού, δεν είναι ένα από τα καλύτερά του. Τι έπρεπε να έχει κάνει δηλαδή ο Καραντινός; Έκανε αυτό που έπρεπε, σχεδίασε δηλαδή ένα κτήριο γραφείων του ’60, όπως επίτασσε τότε η μόδα και μάλιστα πολύ ωραιότερο σε σχέση με άλλα κτήρια του ’60 στο κέντρο της Αθήνας ασήμων αρχιτεκτόνων ή πολ. μηχανικών.

 10. Ισως ρε Δημήτρη γιατί είναι κακάσχημο; Εντάξη με λίγη ανακαίνιση θα ήταν καλύτερο αλλά ας λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Χάλια είναι και το λέω εγώ που έχω μια αδυναμία στο μοντερνισμό.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολύ χειρότερες πολυκατοικίες ακόμα και στην Μητροπόλεως αλλά όπως αναφέρθηκε το κτήριο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα α) να είναι εγκατατελημένο τώρα, β) να καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και γ) να υπερκαλύπτει ένα (επίσης μέτριο) εκκλησάκι το οποίο θα αναδειχθεί αμα κατεδαφιστεί το κτήριο αυτό.

 11. Κανείς εννοείται, δεν πιστεύει ότι η Εκκλησία θα φτιαξεί πάρκο εκεί. Θα το εκμεταλλευετί φυσικά (αν γίνετει αφορολόγητα).

  Όσο για το ίδιο το κτήριο, γιατί να μην επαναλαμβάνω (γιατί εκτός από μένα δεν είδα κανέναν να χρησιμοποιεί αυτό το σχήμα) ότι δεν είναι και το καλύτερό του; Το ότι είναι επώνυμο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει και να διατηρηθεί.
  Αυτό εννοούσα, και πάλι μόνο σε αντιδιαστολή με το μεγαλύτερο κοινό αγαθό που είναι για μένα το πράσινο. Αν είναι να μη γίνει πάρκο, εννοείται πως προτιμότερο είναι να διατηρηθεί τουλάχιστον το κέλυφος (εκτός κι αν δούμε ΤΗΝ μελέτη εκεί).

  Παρεμπιπτόντος (κι ας γίνομαι κουραστικός): Για το κτήριο Δοξιάδη (που είνα σίγουρα από τα καλύτερα αυτού του αρχιτέκτονα) δεν φείνεται να ύδρωσε στο ιστολόγιο αυτό το αυτί κανενός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s