Η Αθήνα από ψηλά

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ1

Αφού πιάσαμε το θέμα των ψηλών κτιρίων να θυμηθούμε την τελευταία πρόταση για ουρανοξύστες στην Αθήνα. Ανήκει στον αρχιτέκτονα Μανώλη Αναστασάκη και αφορά σε ένα συγκρότημα δύο πύργων στην περιοχή του Ελαιώνα: δύο πύργοι 150 – 200 μέτρων που αναδύονται από το έδαφος ως φύλλα ελιάς, σαφή αναφορά στην περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα, δυτικά της Ομόνοιας. Σημειώνει ο αρχιτέκτονας: «Oδηγούμαστε στη δημιουργία ενός σημαντικού ανοιχτού δημόσιου χώρου, ο οποίος αποτελεί λειτουργικό μέρος της πρότασης. Aντιμετωπίζουμε τα υψηλόκορμα στοιχεία της κατασκευής ως φυσικές αναδύσεις από το οικείο έδαφος. Eτσι το σχέδιο καλείται να δημιουργήσει έναν τόπο πυκνής αστικής ζωής σε άμεση, μάλιστα, συνδιαλλαγή με το φυσικό υπόστρωμα της πόλης, το φυσικό έδαφος». Ως προς τη σχεδιαστική αντίληψη, «αντιμετωπίσαμε το θέμα του ουρανοξύστη ως σύνθεση επιμέρους στοιχείων και όχι ως σχεδιασμό μιας μεγάλης μονολιθικής κτιριακής μονάδας. H πολλαπλότητα των στοιχείων απελευθερώνει δυνατότητες τόσο για τη δημιουργία ενός ανοιχτού δημόσιου χώρου όσο και για τη σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον. Aποκαλούμε αυτήν τη σύλληψη για τα ψηλά κτίρια «Multiscraper» για την ποικιλία των ενοτήτων και των λειτουργιών όσο και για την πολλαπλότητα των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Advertisements

12 responses to “Η Αθήνα από ψηλά

 1. Με προβλημάτισε κάπως αυτή η πρόταση. Και για να είμαι ειλικρινής, μου θύμισε το γνωστό καραβοξενοδοχείο του Dubai.

 2. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός (ως φαν του ψηλού κτιρίου). Τους βρίσκω ανάλαφρους και όμορφους. Αλλά πάντα σημασία έχει πως υλοποιείται μια ιδέα γιατί στο δρόμο σημειώνονται όχι σπάνια «απώλειες». Τις περισσότερες φορές γιατί ο μελετητής του κτιρίου δεν είναι κι αυτός που επιβλέπει την κατασκευή του.

 3. The benefit of tall buildings, is primarily that they result in more open space at street level, for more parks, more green space. This is the problem with Athens now, there are so many 4-5 story buildings clustered together with no open areas. Athens is quiet claustrophobic.

 4. Άρης/Βερολίνο

  @john: you sound like lecorbusier… see what came out of this city concept…

 5. Μια πρόταση η οποία ευτύχησε να έχει μια αρκετά καλή προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα δεν είναι δυο πύργοι αλλά τρεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως μου τα παρουσίασε ο αρχιτέκτονας περιγράφονται στο παρακάτω άρθρο μου (στα Αγγλικά)

  Κλικ, εδώ ——-> http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=11628280#post11628280

  Η συγκεκριμένη πρόταση για τον Ελαιώνα αποτελεί ένα αντίβαρο στην ως τώρα προτεινόμενη ανάπτυξη των malls. Δέστε ένα διόραμα (vision) όπου αντί για το αμφιλεγόμενο mall του Βοτανικού ξεπροβάλλει πίσω από το (θέλουμε να πιστεύουμε) υπό ανέγερση στάδιο του ΠΑΟ.

  ΕΔΩ —-> http://i25.photobucket.com/albums/c94/gm2263/Athens%20Skyscrapers%20Visual%20Art/PanathinaikosStadiumandWestAthensTo.jpg

  και ΕΔΩ —-> http://i25.photobucket.com/albums/c94/gm2263/Athens%20Skyscrapers%20Visual%20Art/PanathinaikosStadiumandWestAthen-1.jpg

  Ονείρευτείτε, ονειρευτείτε και κάτι θα μείνει…

 6. Να ρωτήσω κάτι ένα οπαδό του ψηλού κτιρίου
  Το τελευταιό καιρό νομίζω έχει ανοιξει μία συζητηση στο αρχιτεκτονικό κόσμο για τα ψηλά κτίρια στο λεκανοπέδιο της Αττικής
  Γιατί όχι στην Πάτρα ή τη Λάρισα;
  Γιατί όχι στην Ηγουμενίτσα ή τη Σάμο;
  Εκτός από το οικονομικό του θέματος νομίζω ότι το ενδιαφέρον δημιουργείται περισσότερο από το πόθο να «γινουμε Ευρωπη» παρά την αγάπη για τα ψηλα τα κτίρια και την αναγνωρίση της λειτουργικότητα τους

 7. Πάνο, σίγουρα έχεις κάποιο δίκιο – αλλά δεν είναι όσο κακό όσο νομίζεις. Αντίθετα καλό είναι να αποκτήσουν οι Αθηναίοι κάποιο urban pride, αστική υπεριφάνεια? Άλλωστε και λίγος καλός εννοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ των μετροπόλεων δεν βλάπτει.

  Δεν είναι όλα θέματα αμειγώς λειτουργικότητας. Είναι και αισθητικής, και ψυχολογίας. Προφανώς μπορεί να καταλήξει και νεοπλουτίστικο – εντάξει δεν διαφωνούμε και τόσο.

  Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολια ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο το οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ουρανοξύστες και για λόγους γοήτρου, και αισθητικής και πρασίνου και λειτουργικότητας. Αυτοί μπορούν να φιλοξενίσουν και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ίσως υπουργεία τα οποία τωρα είναι διασκορπισμένα από εδω και από εκεί με αποτέλεσμα μεγαλύτερο κόστος και ανοργανωσιά.

  Σε μικρότερο βαθμό ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να έχει η Θεσσαλονίκη. Προφανώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για τις μικρότερες πόλεις.

 8. We all seem to forget…buildings go up, when and where, there is sufficient business and economic incentive. We can’t just «wish» it will happen, for it to happen.

 9. I wish for a new city! I wish for a contemporary green pole of living! I hope that we will someday see our little and beautiful country as one little and beautiful country!

 10. Όλα τα ‘χε η Μαργιορή, ο φερεντζές της έλειπε. Καλά είμαστε πια τόσο κομπλεξικοί που θέλουμε ουρανοξύστες «για λόγους γοήτρου»; Και μάλιστα στον Ελαιώνα;
  Μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν, δημιουργόντας άλλον έναν μαγνήτη για δεκάδες χιλιάδες ΙΧ (αφήστε που είναι και ενεργειοβόροι).
  Ας μη λοξοκοιτούν επιτέλους προς την εκμετάλλευση και του τελευταίου ελεύθερου χώρου στην Αττική οι πολιτικοί και οι εργολάβοι. Μετά από 30 χρόνια ΕΟΚ/ΕΚ/ΕΕ είμαστε αρκετά εύποροι σαν έθνος για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια πεντ’-έξι μεγάλων πάρκων στο λεκανοπέδιο, από τα οποία το ένα θα ήταν ο Ελαιώνας (και μάλιστα με ελιές, γιατί όχι).
  Άλλωστε υπάρχει λόγος που η Αθήνα δεν έχει ιδιαίτερα ψηλά κτήρια (το ανάγλυφο και ιδιαίτερα η Ακρόπολη, αν τη θυμάστε, είναι αυτός ο βράχος με τα χαλάσματα κοντά στο Μοναστηράκι).

 11. …το ποιος είναι κομπλεξικός φαίνεται από το προηγούμενο κείμενο.

  ΟΧΙ αγαπητέ μου αφήνουμε το φερετζέ και τη Μαριωρή για εσάς που τα ξέρετε όλα. Μια πόλη πρέπει να έχει πολλές εκφάνσεις, και στην Αθήνα ε΄χει επιχειρηθεί μια στρέβλωση που μόνο δεινά έχει επιφέρει.

  Κόβω το κεφάλι μου ότι ακόμα και αν γίνουν (που θα γίνουν, όχι βέβαια 9.000 στρέμματα που είναι όλος ο Ελαιώνας) πάρκα στην Αθήνα, πάλι και, κάτι θα βρείτε να πείτε. Διότι πίσω από τον ταχαμ’ μαξιμαλισμό του πρασίνου που προσπαθείτε να επιβάλλετε είναι απλά ο φόβος της αλλαγής προς κάτι άλλο από αυτό, που ξέρετε.

  Είναι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ βέβαιο ότι δε θα αφήσετε ούτε τα πάρκα να γίνουν διότι εκείνο που σας νοιάζει είναι να υπάρχει μιζέρια για να έχετε πολιτική πελατεία. Θα δημιουργήσετε μια τέτοια εξίσωση η οποία να μη συμφέρει κανένα και μετά να λέτε ότι δε σας άφησαν τα συμφέροντα.

  ¨Ίσο για την Ακρόπολη δε νομίζω ότι έχετε δικαίωμα να την επικαλείστε όλοι οι νεοέλληνες (αν σας τιμά ο όρος γιατί μπορεί να βδελύσσεστε κατά βάθος) διότι το κάνετε μόνο για να καταχραστείτε έργα παρελθουσών γενεών τις οποίες δε μπορείτε να τις φτάσετε (που ούτε το θέλετε εξάλλου). Δε νομίζω ότι ένας ωραίος ουρανοξύστης θα προσέβαλλε την Ακρόπολη περισσότερο από τις τσιμεντο»γειτονιές» σας.

  Και αν σας χαλάει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η δημιουργία (γιατί περί αυτού πρόκειται,) να το ξέρετε πως είμαστε πολλοί, είμαστε εδώ, και θα προκόψουμε και θα πάμε ψηλότερα είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s