Oυρανοξύστες στην Αθήνα (μόνο στα όνειρα)

ΚΗΦΙΣΙΑΣ-ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ

Σήμερα συνάντησα έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Για τις ανάγκες μιας συνέντευξης. Κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε σε έναν από τους μεγάλους μου καϋμούς: στο νομοθετικό περιορισμό για τα ύψη των κτιρίων της Αθήνας μέχρι τα 27 μέτρα. Ένας περιορισμός που ουσιαστικά εξαιρεί την Αθήνα από την κοσμογονία των ψηλών κτιρίων. Τα κίνητρα είναι αγαθά: υπηρετούν την αισθητική και οπτική προστασία της Ακρόπολης από απρόσκλητους, αναιδείς, αμετροεπείς «ανταγωνιστές». Αλλά κανείς δεν μίλησε για ουρανοξύστες στην Πλάκα. Και είναι λίγο αστείο να επιμένουμε σε αναχρονιστικές απαγορεύσεις από τη στιγμή που φροντίσαμε να προσβάλλουμε με τον χυδαιότερο τρόπο τα αρχαία μας μνημεία επιτρέποντας στα πόδια της Ακρόπολης μια ατσούμπαλη θάλασσα από τσιμέντο. Τα ψηλά κτίρια παρουσιάζουν σειρά αισθητικών και λειτουργικών πλεονεκτημάτων που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αγνοούμε.
Περίμενα από τον Έλληνα αρχιτέκτονα να επαναλάβει το γνωστό ποίημα. Αλλά τι ευχάριστη έκπληξη να συνηγορεί με τόσο ενθουσιασμό υπέρ των ψηλών κτιρίων, να οραματίζεται κατακόρυφες αναπτύξεις στη λεωφόρο και στη λεωφόρο Συγγρού! Έτσι, θυμήθηκα τη φωτογραφία του Γρηγόρη από το αθηναϊκό φόρουμ του skyscrapercity.com: η Αττική Οδός «φυτεμένη» με (φανταστικούς, δυστυχώς) ουρανοξύστες. Τι ομορφιά!

Advertisements

30 responses to “Oυρανοξύστες στην Αθήνα (μόνο στα όνειρα)

 1. Πραγματικά όμορφη εικόνα.
  Βεβαίως και έχουν ένα κάρο πλεονεκτήματα.
  Αλλά φωνή βοώντως…

 2. Πιστεύω ότι η προστασία της Ακρόπολης από τους ουρανοξύστες πρέπει να διατηρηθεί. Ας τους χτίσουν στα Μεσόγεια, πάντως μακριά απο το Κέντρο.

 3. Ας οριστεί μία ακτίνα όπου θα διατηρηθεί η απαγόρευση. Αλλά η λεωφόρος Κηφισίας ή η Αττική Οδός, όπως φαίνεται κι από τη φωτογραφία, θα μπορούσαν άνετα να υποδεχθούν ψηλά κτίρια, εξοικονομώντας πολύτιμο αστικό χώρο προς όφελος κοινόχρηστου πρασίνου.

 4. gm2263 - Γρηγόρης Μαλούκος

  Περιμένω να διαβάσω τη συνέντευξη!!!

 5. gm2263 - Γρηγόρης Μαλούκος

  Και για την ακρίβεια της υπόθεσης:

  Το συγκεκριμένο μοντάζ έγινε από το χρήστη Giorgos του skyscrapercity.com.

  Αν θέλετε να δείτε διοράματα (visions) της Αθήνας με φανταστικά ψηλά κτίρια (και δικά μου), τότε επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=362558

  Δέστε και ένα δικό μου διόραμα το οποίο δείχνει το στρογγυλό κόμβο της Κηφισίας – Αττικής οδού με ουρανοξύστες της Κωνσταντινούπολης τους οποίους έκοψα και έραψα απλά τηρώντας κατ’ αναλογία τις κλίμακες μεγέθους.

  Κάπου φαίνεται και το μέγαρο του ΟΤΕ, σαν καλυβάκι κοντά στα υπόλοιπα κτίρια.

  «Μόνο στα όνειρα μπορώ να σε αγγίξω» που λέει και ο Χατζηγιάννης…

 6. Σ’ ευχαριστώ Γρηγόρη! Βλέποντας το μοντάζ από το «δαχτυλίδι» της Κηφισίας έμεινα άφωνος.

  (Νομίζω με ό,τι έχεις κάνει/γράψει για τα ψηλά κτίρια, ο πρώτος ουρανοξύστης που θα χτιστεί στην Αθήνα πρέπει να πάρει το όνομά σου, τιμής ένεκεν).

 7. Μια χαρά είναι η Αθήνα χωρις ουρανοξύστες. Όσοι ζουν στο εξωτερικό (και ειδικά στις ΗΠΑ) ξέρουν τι εννοώ. Συμφωνώ ότι είναι λειτουργικοί, αλλά κρύβουν τον ήλιο. Τα κέντρα των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων μοιάζουν με διαστημικό σταθμό. Ειλικρινά, αν κάποιος έχει ζήσει σε πόλη με ουρανοξύστες και εξακολουθούν να του αρέσουν, τότε πάω πάσο. Αλλά οι υπόλοιποι κρατήστε μια επιφύλαξη. Το να τους βλέπεις σε μια φωτογραφία και το να περπατάς ανάμεσα τους κάθε μέρα είναι τελείως διαφορετικά.

 8. Θα φανώ λίγο σνομπ… Δεν πειράζει, ας μην έχουμε ουρανοξύστες. Ας τους έχουν το Ντουμπαι , η Μανίλα και άλλες πόλεις. Φαντάζεστε στη Ρώμη ουρανοξύστες; Ας μείνουμε λοιπόν έξω από την ΄΄πρόοδο΄΄(? … !!!)
  Ξέχασα να γράψω ότι είμαι αρχιτέκτονας.

 9. Προσωπικά, στην περιφέρεια της Ρώμης μια χαρά θα μπορούσα να τους φανταστώ. Εξάλλου, το μουσολινικής εμπνεύσεως EUR συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της πόλης. Κανείς δεν νομίζω ότι ονειρεύεται το Ντουμπάι, ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο υπάρχουν ένα σωρό χρώματα. Στην Ελλάδα προτιμάμε να είμαστε προσκολλημένοι στο ένα ή στο άλλο άκρο, για να μην υποχρεωθούμε να αναζητήσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν τα πράγματα. Και τα ψηλά κτίρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόοδο της Αθήνας από πολλές απόψεις.

 10. Θα φανώ λίγο σνομπ… Δεν πειράζει, ας μην έχουμε ουρανοξύστες. Ας τους έχουν το Ντουμπαι , η Μανίλα και άλλες πόλεις

  Mr «αρχιτέκτονα» what about Paris, London, New York, Chicago, Hong Kong, Toronto, Vancouver, Rio, Sydney, Tokyo, Madrid, Barcelona……. You sound more like a fascist than an αρχιτέκτονα.

 11. Ας κατεβάσουμε λίγο τους τόνους.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα με ετούτα και εκείνα οπισθοδρομεί. Και η οπισθοδρόμηση φαίνεται σε διεθνείς εκθέσεις κύρους. Μάλλον οι άλλοι έχουν την πολυτέλεια να μας σνομπάρουν και όχι εμείς αυτούς.

  Δυστυχώς, έχω την υποψία ότι το θέμα της μή ανέγερσης ουρανοξυστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη(στα περίχωρα τέλος πάντων για να μη μας την πέσουν οι κακόπιστοι) σχετίζεται και με άλλες μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις, πάει δηλαδή «πακέτο» με άλλα πράγματα.

  …και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.

 12. Γιατί όχι ουρανοξύστες στην Πάτρα και τη Λαρισα;; Γιατί όχι ουρανοξύστες στην Ηγουμενίτσα και τη Σάμο;; Η συζήτηση μου φαίνεται μονόπλευρη αν και κατανοώ τους οικονομικούς περιορισμούς.

 13. Ένα προσεγμένο skyline χαρίζει προσωπικότητα στην πόλη. Δεν θέλω ουρανοξύστες κοντά στο ιστορικό κέντρο. Δεν θέλω ουρανοξύστες πολύ κοντά τον ένα με τον άλλο, το ύψος τους δυσανάλογο με την μεταξύ τους απόσταση, όπως στην Νέα Υόρκη για παράδειγμα (την οποία την είχε απορρίψει ο Le Corbusier). Τέλος, δεν θέλω ουρανοξύστες κατοικίες, όπως πρότεινε ο Le Corbusier. Για μένα επιθυμητοί είναι ουρανοξύστες που να στεγάζουν χώρους εργασίας, σε περιοχές μακριά από το κέντρο, εκεί όπου η Αθήνα έχει απλωθεί παντού, πολύ, χωρίς προσωπικότητα – χωρίς αρχιτεκτονικούς πόλους οι οποίοι να δίνουν χαρακτήρα στις περιοχές αυτές.

  Ο λόγος που δεν είναι απαραίτητοι οι ουρανοξύστες στην Ηγουμενίτσα, για παράδειγμα, είναι ακριβώς επειδή οι οριζόντιες διαστάσεις της δεν έχουν αναπτυχθεί δυσανάλογα, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση της κάθετης διάστασής της.

 14. Sklavenitis // 29/09/2009 στο 6:11 πμ
  …You sound more like a fascist than an αρχιτέκτονα…
  Φασίστας δεν είμαι ούτε ΄΄προοδευτικός΄΄ υπέρ της (πανάκριβης) ¨¨πράσινης ανάπτυξης΄΄ Αλλά μέχρι του σημείου να μιλάμε το 2009 υπέρ των ουρανοξυστών μπορώ να γίνω ΄΄Οικολόγος Πράσινος΄΄ και μάλιστα με τον Λεβέντη!

 15. Δημήτρης Μπούκας

  Τώρα είναι καιρός να μιλήσουμε για ουρανοξύστες!

 16. Δυστυχώς εδώ παρατηρώ τις επαναλαμβανόμενες φοβίες, σαν ινδικό μάντρα.

  Κανείς δεν είπε ότι ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες θα έπρεπε να κτιστούν στο κέντρο, ή να πυκνώσουν μια ήδη απαράδεκτη κατάσταση, όπως ε΄γινε με κάποια ψηλά κτίρια κατοικιών στην Αθήνα σε περιοχές όπως ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών ή αλλου.

  Τα ψηλά κτίρια είναι ένα εργαλείο με το οπίο κάποιος δύναται να προσθέσει νέα δεδομένα σε μια πόλη, ή να ανατάξει λειτουργίες και να απελευθερώσει χώρους, όπως στην περίπτωση ενός διοικητικού κέντρου.

  …και είναι ακριβώς η οικονομία εκείνη που θα αποτρέψει την κατασκευή κτιρίων δυσανάλογων προς τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης ή του πληθυσμού, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις, οικοδομικές και μη, είναι οπαδοί του «σίγουρου δρόμου» και ΔΕΝ θα επιχειρήσουν να κατασκευάσουν λευκούς ελέφαντες σε περίοδο κρίσης, το αντίθετο μάλιστα.

  …εκτός αν φοβόμαστε μήπως τελικά το συγκεκριμένο εγχείρημα πετύχει, οπότε εδώ δε μιλάμε για αρχιτεκτονική ή πολεοδομία αλλά για ιδεοληψία, πράγμα που ανήκει στη σφαίρα ερεύνης άλλων επιστημών.

  …και όλα αυτά μακριά φυσικά από ιστορικά τοπόσημα κλπ κλπ. Δόξα τω Θεώ καταφέραμε και εκτείναμε την πόλη από το Καπανδρίτι μέχρι το Φάληρο και από την Ελευσίνα μέχρι την Βάρκιζα, οπότε μάλλον υπάρχουν κάπου χώροι…

  Επίσης θα ήθελα να προτείνω στον αγαπητό κύριο Καννά να ερευνήσει λίγο περισσότερο το θέμα. Διότι σε ΟΛΟ τον κόσμο η συζήτηση περί ψηλών κτιρίων ΤΩΡΑ, το 2009, ακόμα και εν μέσω κρίσης είναι που έχει φουντώσει.

 17. Σιχαίνομαι τους ειδικούς που νιώθουν ότι μπαίνουν άλλοι στα ΄΄χωράφια΄΄ τους, θα φανεί έτσι αυτό που θα γράψω αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
  Το πρόβλημα έχει απαντηθεί διεξοδικά μετά την πρόταση, στον μεσοπόλεμο, του Le Corbusie για τους ουρανοξύστες στο Παρίσι.

 18. ΛΑΘΟΣ!!! Το «πρόβλημα» απαντιέται τώρα από τα δεκάδες χιλιάδες ψηλά κτίρια που ανεγείρονται απανταχού της γης.

  Και όσον αφορά το Le Corbuzier, σε αυτόν οφείλουμε τη La Defense την οποία επισκέπτεται αριθμός επισκεπτών με αγοραστικό επίπεδο που πολύ θα θέλαμε να έχουμε, σε αντίθεση με τους ξυπόλυτους της Πλάκας (άσχετα αν μου αρέσει).

 19. Εγώ, προσωπικά και για να το πω επιστημονικά ΄΄χέστηκα΄΄ για το ΄΄αγοραστικό επίπεδο κτλ΄΄. Με ενδιαφέρει το επίπεδο ποιότητας ζωής, το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει στους ουρανοξύστες. Τώρα αν κανείς έχει καταγωγή από κάποιο λασποχώρι της ελληνικής περιφέρειας και νομίζει ότι οι ουρανοξύστες θα ανεβάσουν το δικό του status…

 20. Τώρα εγώ γιατί νομίζω ότι κατάλαβα ποιος είναι ο gm2263 ?

 21. Γιατι δεν εφανιζεται αυτό το σχολιο
  ΄΄Τώρα εγώ γιατί νομίζω ότι κατάλαβα ποιος είναι ο gm2263 ?΄΄
  και όταν το ξαναβαζω μου γραφει »Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that! »?

 22. Μετά το δεύτερο σχόλιο εμφανίστηκαν και τα δυο μαζί.

 23. Κάτι δεν πάει καλά… Ας απαντήσει ο υπεύθυνος παρακαλώ.

 24. Πολύ ένταση εδώ πέρα, διπλοεγγραφές, εκνευρισμός, εγκαλείται «ο υπεύθυνος» κλπ.

  και αυτό το «Τώρα εγώ γιατί νομίζω ότι κατάλαβα ποιος είναι ο gm2263 ?» γιατί μου φαίνεται κάπως απειλητικό, κάτι σαν το «I know where you live» που λένε οι νταήδες στην Αμερική όταν καυγαδίζουν;

  Όσον αφορά τις αφοδεύσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα περί κακού επιπέδου ζωής στους ουρανοξύστες, γενικά και απροσδιόριστα, όντως, δεν έχει καμμία επιστημονική βάση αυτό που λέτε και χάιρομαι που το αναγνωρίζετε.

  Όταν μιλάμε για «επίπεδο ζωής» εξαρτάται για τι είδους κτίρια συζητάμε. Διότι σε αυτά που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία από την Αυστραλία, μάλλον αυτό είναι υψηλό, υψηλότερο από πολλά σπίτια στην Αθήνα όπως τα ξέρουμε.

 25. «Τώρα αν κανείς έχει καταγωγή από κάποιο λασποχώρι της ελληνικής περιφέρειας και νομίζει ότι οι ουρανοξύστες θα ανεβάσουν το δικό του status…»

  Προσωπικά έχω καταγωγή από την οδό Κομνηνών, στο κέντρο της Αθήνας, από το 19ο αιώνα.. Αλλά επειδή έχω ταξιδέψει πολύ και έχω δει τι γίνεται και αλλού. Από τη μία τα ιστορικά κέντρα προστατεύονται, ακόμα και ανακατασκευές αξιόλογων χαμένων κτηριων γίνονται…από την άλλη σε επιλεγμένα προάστια χτίζονται και ψηλά κτήρια, για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες, που αλλιώς θα εκαλύπτοντο με πολύ πιο εκτεταμένη χαμηλή δόμηση. Τα έχουμε πει και σε άλλο χώρο και εσύ δε δέχεσαι τίποτε από τα δύο. Τι σχέση έχει το εκτρωματικό σχέδιο του Le Corbusier για το Παρίσι που προέβλεπε ισοπέδωση του κέντρου και ανέγερση ουρανοξυστών? Μα, ποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο?
  Κανείς μας δε θέλει να μιμηθεί λάθη και εξτρεμισμούς του παρελθόντος. Αλλά το να κατηγορούμε τα ψηλά κτήρια επειδή ο Le Corbusier ήθελε να … κατεδαφίσει το Παρίσι, είναι σα να κατηγορούμε τη Ρωμαϊκή γλυπτική επειδή οι Ρωμαίοι είχαν τις μονομαχίες.

 26. Ρε αδερφέ, δε μας λες και κανένα επιχείρημα για να στηρίξεις τη γνώμη σου όμως; Ωραία και σεβαστή, αλλά διαβάζουμε κι εμείς οι μη-αρχιτέκτονες για να ενημερωθούμε και όταν 5 άτομα υποστηρίζουν με επιχειρήματα την ανέγερση ουρανοξυστών και εσύ δε μπαίνεις στη διαδικασία να τους τα αντικρούσεις, αλλά απλώς κάθεσαι και λες «τώρα αν στο 2009 μιλάμε για ουρανοξύστες….», προφανώς εμείς οι μη γνώστες θα απορρίψουμε την άποψή σου και θα συνταχθούμε με την αντίθετη. Σε παρακαλώ λοιπόν εξήγησε και δικαιολόγησε τη θέση σου. 🙂

 27. Θα συνεχίσω να είμαι ο ΄΄κακός της παρέας΄΄.
  Ρωτάω, θα θέλατε να ζείτε ή να δουλεύετε σε ένα ουρανοξύστη?
  Θα ακουστεί ΄΄εθνικιστικό΄΄(!) αλλά φαντάζεστε έλληνες να εργάζονται σε ουρανοξύστες? Λέω, τώρα…
  Βρέθηκα πριν πολλά χρόνια στον Πύργο Αθηνών. Η εμπειρία ήταν τουλάχιστον γελοία.
  Οι έλληνες είναι πολύ ραφινάτοι(…) για να αποδεχτούν διαβίωση αγέλης. Αυτό δηλαδή που αντιπροσωπεύει ενας ουρανοξύστης.

 28. Χαίρομαι που λαμβάνω τέτοιες απαντήσεις, διότι αποδεικνύουν το πόσο δίκιο έχουμε.

 29. Πολύ έξυπνη απάντηση και δε στο είχα.
  Για κάποιον που υποστηρίζει τέτοιες απόψεις είναι απρόσμενα ραφινάτη…

 30. Αγαπητέ Διονύση, και εδώ και αλλού που συζητάμε, οι απαντήσεις σου έχουν μεγάλες δόσεις ειρωνίας αλλά μικρές επιχειρημάτων! Το αντίθετο θα βοηθούσε περισσότερο στην πειστικότητά τους. Μάλιστα, η παντελής έλλειψη ειρωνίας θα ήταν η καλύτερη εκδοχή – όταν κανείς πιστεύει στο βάσιμο των απόψεών του, δεν αισθάνεται την ανάγκη να ειρωνευτεί τις απόψεις των άλλων. Το γεγονός ότι έχεις σπουδάσει αρχιτεκτονική, δεν καθιστά τις απόψεις σου επί αισθητικών ζητημάτων de factο «ανώτερες» από εκείνες κάποιων άλλων ανθρώπων. Αν συζητούσαμε τεχνικά θέματα, ασφαλώς θα μπορούσες να πεις ότι λέμε σαχλαμάρες. Αλλά έτσι όπως, χωρίς να έχω σπουδάσει αρχιμουσικός, εχω το δικαίωμα να πω ότι θαυμάζω το Ferenc Friscay ενώ δε μου αρέσει ο Sir Thomas Beecham, κατά τον ίδιο τρόπο μπορώ εγώ η κάποιος άλλος μη αρχιτέκτων να εκφραστούμε και για ένα θέμα που αφορά την αισθητική (όχι την τεχνική πλευρά) της αρχιτεκτονικής. Ο καλλιεργημένος άνθρωπος καλόν είναι να ενδιαφέρεται και για θέματα που δεν είναι της εργασίας του.

  Επίσης, δεν απαντάς στις ερωτήσεις…

  Εγώ θα απαντήσω στις δικές σου: ναι, θα ήθελα να ζω και να δουλεύω σε ουρανοξύστη, αρκεί να έχει χώρο τριγύρω. Ο Πύργος Αθηνών είναι μια πνοή φρέσκου αέρα σε σχέση με την άθλια αρχή της Μεσογείων, και μου αρέσει ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι μέσα.

  Τώρα οι δικές μου ερωτήσεις. θα στις ξαναθέσω (paste Το προηγούμενο μήνυμα):

  «Προσωπικά έχω καταγωγή από την οδό Κομνηνών, στο κέντρο της Αθήνας, από το 19ο αιώνα.. Αλλά επειδή έχω ταξιδέψει πολύ και έχω δει τι γίνεται και αλλού. Από τη μία τα ιστορικά κέντρα προστατεύονται, ακόμα και ανακατασκευές αξιόλογων χαμένων κτηριων γίνονται…από την άλλη σε επιλεγμένα προάστια χτίζονται και ψηλά κτήρια, για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες, που αλλιώς θα εκαλύπτοντο με πολύ πιο εκτεταμένη χαμηλή δόμηση. Τα έχουμε πει και σε άλλο χώρο και εσύ δε δέχεσαι τίποτε από τα δύο. Τι σχέση έχει το εκτρωματικό σχέδιο του Le Corbusier για το Παρίσι που προέβλεπε ισοπέδωση του κέντρου και ανέγερση ουρανοξυστών? Μα, ποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο?
  Κανείς μας δε θέλει να μιμηθεί λάθη και εξτρεμισμούς του παρελθόντος. Αλλά το να κατηγορούμε τα ψηλά κτήρια επειδή ο Le Corbusier ήθελε να … κατεδαφίσει το Παρίσι, είναι σα να κατηγορούμε τη Ρωμαϊκή γλυπτική επειδή οι Ρωμαίοι είχαν τις μονομαχίες.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s