Οδός Σταδίου, δεκαετία του ’50

ΣΤΑΔΙΟΥ-50's

Μια από τις πιο αγαπημένες μου παλιές φωτογραφίες της Αθήνας. Έχεις την ψευδαίσθηση ότι βλέπεις μια πόλη με μεγάλο αστικό βάθος. Νομίζω ότι ο μεσοπόλεμος και οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 ήταν οι καλύτερες της Αθήνας ever.

Μιλάμε, μάλλον, για τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το μόνο αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς το οποίο επιβιώνει μέχρι και σήμερα, δεξιά, ένα τμήμα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Η αριστερή όχθη είναι δυστυχώς σχεδόν ολοκληρωτικά αποψιλωμένη, ενώ σχετικά καθαρά διακρίνεται δεξιά το μεγαλοπρεπές Μέγαρο Αθηνογένους (δεύτερο κτίριο μετά το Τυπογραφείο) που σήμερα έχει τα… χάλια του. Στο βάθος, ίσα που φαίνεται η Ομόνοια με το κατεδαφισμένο σήμερα Θέατρο Κοτοπούλη. Περισσότερο, όμως, και από τα κτίρια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταπληκτική ατμόσφαιρα του δρόμου. Τα προσεγμένα ντυσίματα των Αθηναίων της εποχής μαρτυρούν μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, το ρολόι δείχνει δέκα παρά είκοσι το πρωί και τα πολλά αναμμένα τσιγάρα μάς βοηθούν να καταλάβουμε ότι κάποτε το κάπνισμα ήταν πολύ της μόδας και εξαιρετικά σικ.

Advertisements

5 responses to “Οδός Σταδίου, δεκαετία του ’50

  1. Όταν βλέπω παλιές φωτογραφίες – και παλιές ταινίες – από την Αθήνα, προσπαθώ να φανταστώ τις μυρωδιές. Του δρόμου, των χώρων των ανθρώπων. Κατά τ’ άλλα, είναι αξίωμα ότι για τον δυτικό κόσμο δεν έχει υπάρξει ξανά εποχή σαν τον Μεσοπόλεμο.

  2. O Θεοτοκάς έχει πολύ μεσοπολεμική Αθήνα. Στον «Λεωνή» δεν χορταίνεις.

  3. Άρης/Βερολίνο

    …ναι και τις ίδιες δεκαετίες οι αριστεροί έτρεμαν για τη ζωή τους, οι ομοφυλόφιλοι κινδύνευαν από δημόσιοο χλευασμό και οι γυναίκες είχαν τη θέση τους στην κουζίνα. έ όχι και τόση έλλειψη μνήμης Δημήτρη μου…

  4. Εγώ πάλι όταν βλέπω τέτοιες φωτογραφίες, συνειδητοποιώ ξανά και ξανά πόσο όμορφη θα μπορούσε να ήταν η Αθήνα μας 😦

  5. Άρης/Βερολίνο

    …και για να γίνω ξεκάθαρος: φυσικά δε μιλώ για την πανέμορφη εικόνα της οδού Σταδίου. μιλώ για αυτά που δε φαίνονται και για την ρομαντική ‘εξιδανικευμένη’ εικόνα του παρελθόντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s