Ο Πύργος της καρδιάς μας

ΠΥΡΓΟΣ

Μερικές σκέφτομαι τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τον μοναδικό της (επί της ουσίας) ουρανοξύστη; Από πόση ομορφιά, ατόφια ομορφιά αστικού μεγαλείου, ένα είδος ομορφιάς που συναντάς μόνο στις μεγάλες πόλεις στερούμε τους εαυτούς μας εμμένοντας στην αναχρονιστική διάταξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η ανέγερση ψηλών κτιρίων στο Λεκανοπέδιο, μεγαλύτερων, δηλαδή, των 27 μέτρων.

Πριν λίγα χρόνια για τις ανάγκες ενός σχετικού άρθρου είχα μιλήσει με τον αρχιτέκτονα του Πύργου Αθηνών, τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Και μου είχε διηγηθεί όλη την ιστορία της ανέγερσης του ψηλότερου κτιρίου της πόλης (102 μ.).

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και δημοσιεύεται το διάταγμα περί «Ελευθέρας Δόμησης» που καταργεί όλους τους «καθ’ ύψος» περιορισμούς θεσπίζοντας ταυτόχρονα διατάξεις προς εξασφάλιση ηλιασμού για τα όμορα κτίρια και προϋποθέσεις για ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδου. Στο νέο πολεοδομικό περιβάλλον, το γραφείο του κ. Βικέλα θα είναι το πρώτο που θα μελετήσει έναν πραγματικό ουρανοξύστη για την Αθήνα.

«Στο στάδιο της προμελέτης, παρότι θεωρούσαμε σημαντική την επιδίωξη να διαμορφώσουμε έναν αθηναϊκό ουρανοξύστη», θυμόταν ο κ. Βικέλας, «εκτιμήσαμε ως ακόμη σημαντικότερο, να μετάσχουμε, αν μπορούσαμε, στον προβληματισμό, όσον αφορά τα υψηλά κτίρια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στο στενό περιβάλλον της χώρας μας. Ετσι καταλήξαμε σε μία πρόταση που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, καθώς στους αρμοδίους υπερίσχυσε η άποψη ότι της έλειπε το αναγκαίο τοπικό χρώμα. Αναγκασμένοι να αλλάξουμε πορεία, φτάσαμε στη δεύτερη προσπάθεια, η οποία και υλοποιήθηκε. Σ’ αυτή την περίπτωση ανταποκριθήκαμε στην κλασική αντίληψη της ”ελληνικότητας” για ”βάση, κορμό και στέψη”, που θέλει τα κτίρια με ανθρωπομετρικές αντιστοιχίες μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα ρυθμού, λιτότητας και αυστηρότητας, και με μια πιο σύνθετη επεξεργασία στον κάνναβο».

Advertisements

6 responses to “Ο Πύργος της καρδιάς μας

 1. Άρης/Βερολίνο

  πενέμορφος, ε;

 2. Άρης/Βερολίνο

  πανέμορφος εννοούσα φυσικά

 3. Ωραίο το ποστ, πολύ καμουφλαρισμένο όμως. Μήπως το «τέλη της δεκαετίας του ’60» θα πρέπει να γίνει «επί χούντας» για να καταλάβουμε καλύτερα το context;

  Γιατί όπως είναι γραμμένο τώρα δεν καταλαβαίνουμε ούτε γιατί άλλαξε ο πολεοδομικός νόμος ξαφνικά στα «τέλη της δεκαετίας του ’60», ούτε γιατί λίγο μετά επανήλθε ο προγενέστερος νόμος περί 27 μέτρων.

  Πολύ περισσότερο ο αναγνώστης δε θα μπορέσει να καταλάβει τον λόγο που απορρίφθηκε το πρώτο σχέδιο για τον Πύργο των Αθηνών για να αντικατασταθεί με ένα βασισμένο στην «κλασσική αντίληψη της ελληνικότητας».

 4. Μάλλον υπάρχει λόγος που στερούμε την Αθήνα από την «ατόφια ομορφιά αστικού μεγαλείου» π.χ. της Φραγκφούρτης, του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης κλπ., και αυτός είναι μάλλον η ατόφια ομορφιά του αστικού μεγαλείου της ίδιας της Αθήνας, αν και του 450 π.Χ. Για σκεφτείτε το…
  Κατά τα άλλα μου αρέσει κι εμένα το συγκεκριμένο και βρίσκεται και σε πολύ καλό σημείο.

  (Παρεμπιπτόντως: ένα παρομοίως αναχρονιστικό πλαίσιο, των 22 μέτρων, προτίμησε να υιοθετήσει μετά το 1990 και το Βερολίνο για το ιστορικό του κέντρο. Αφήστε που οι ουρανοξύστες οικολογικά είναι σκέτη καταστροφή.)

 5. Sorry to piss on your parade but…

  Ήθελα να ήξερα δύο πράγματα:

  Τα λέτε ή σας ξεφεύγουνε παιδιά μου; Δεν έχει δηλαδή δικαίωμα μια πόλη να εξελιχτεί προς τα πάνω επειδή κάπου υπάρχει ένα μνημείο; Τι παραλογισμός είναι αυτός να μην επιτρέπεται κάτι τι υψηλότερο από τα 27 μέτρα από το Καπανδρίτι μέχρι το Φάληρο και από την Βούλα μέχρι τα Μέγαρα; Είναι δυνατόν άνθρωποι με λογική σκέψη να λένε ότι θα παραμείνουμε στο 450πχ; Τότε γιατί δεν επιβάλλουμε τους Αθηναϊκούς νόμους οι οποίοι θα έστελναν στον αγύριστο τους πολιτικάντηδες και τα λάμόγια; Γιατί θυμόμαστε τους Αρχαίους Έλληνες μόνο εκεί που μας επιτρέπουν οι ιδεοληψίες μας, δηλαδή στο να σφετεριζόμαστε την κληρονομιά τους;

  Παιδιά, σίγουρα είναι υπερβολή να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Αθήνα Μανχάταν. Από την άλλη όμως εδώ έχουμε πέσει στο άλλο άκρο, το οποίο πια έχει ιδεολογικοποιηθεί με την υπόθεση της Χούντας. Δηλαδή στην Αυστρία που έχει ουρανοξύστες έχουν Χούντα; Στην Γερμανία, στις ΗΠΑ; στη Ρωσία; Και στο κάτω-κάτω τι είναι αυτά τα φοβικά τοτεμικά σύνδρομα με την «επάρατο;» δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Δηλαδή εάν ένα κτίριο έχει ύψος 30μ είναι εξαγνισμένο στη δημοκρατική συνείδηση του λαού, ενώ αν είναι 50μέτρα ξυπνάει μνήμες της Χούντας; Ούτε ο Παβλώφ δε θα ήθελε μια τόσο αφελή ερμηνεία της θεωρίας του.

  Και μια και μιλάμε για εξαρτημένα αντανακλαστικά, δέστε και μια παρουσίαση του τι συμβαίνει στη σκέψη εκείνων που δε θέλουν κάποια ψηλά κτίρια στην Αθήνα (λες και θα κατασκευαστούν τα ύψη του Ντουμπάϊ με την ύφεση. Ελεος!!!) Δέστε το, είναι διδακτικό!!!

  http://briefcase.pathfinder.gr/file/gm22633/30719/594595

  …έτσι τα βρήκαμε, ‘έτσι τα μάθαμε, μην τα πειράζετε…

  Εμ, δεν είναι έτσι…

  Παρεμπιπτόντως: Το να γράφονται οι ανακρίβειες που γράφονται για το Βερολίνο πλέον καταντάει ύβρις στη νοημοσύνη όλων μας. Είναι γνωστό, ότι το Βερολίνο γνώρισε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και επέκταση σε ύψος τη δεκαετία του 1990.

  Εκτός αν τα παρακάτω είναι οφθαλμαπάτες…

  http://www.emporis.com/en/wm/ci/bu/?id=100559

  Τα μισά κτίρια της λίστας έχουν κατασκευαστεί μετά το 1990 προεξαρχόντων εκείνων της Potsdamer Platz.

  Όψεις του Βερολίνου:

  http://www.emporis.com/application/?nav=image&lng=3&id=235353

  http://www.emporis.com/application/?nav=image&lng=3&id=328422

  http://www.emporis.com/application/?nav=image&lng=3&id=205194

  Όσον αφορά το εάν οι ουρανοξύστες είναι οικολογικοί, οι τελευταίοι άνθρωποι στο σύμπαν που δικαιούνται να θέτουν αυτή την ερώτηση είναι οι Αθηναίοι, με την πιο βρώμικη, αβίωτη, κονταστούπικη και τσιμεντωμένη πόλη της Ετυρώπης.
  Και γι΄ αυτό δε φταίει η Χούντα, ούτε οι ουρανοξύστες που δεν χτίστηκαν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s