Το «πράσινο» κτίριο της Κηφισίας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου κτίρια της λεωφόρου Κηφισίας, το λεγόμενο «πράσινο κτίριο» στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως, στο Χαλάνδρι. Από τα πρώτα κτίρια γραφείων της λεωφόρου, χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’70, φλερτάρει με την ιδέα του ουρανοξύστη και μας προϊδεάζει για την εξέλιξη του δρόμου. Φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Βικέλα, του αρχιτέκτονα που βρίσκεται πίσω από σχεδόν όλες τις απόπειρες να «ψηλώσει» η Αθήνα. Στο «παλμαρέ» του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Πύργος Αθηνών και το «Atrina Center». Πίσω, βλέπουμε ένα τμήμα από τον πύργο κατοικιών Δίφρος, έργο του Αλέξανδρου Τομπάζη.

Αν και όχι πολύ μακρυά χρονολογικά, η ατμόσφαιρα της φωτογραφίας μας παραπέμπει σε κάτι φοβερά «παλιό». Προσέξτε τα χαρακτησριστικά μοντέλα της εποχής που κατά τύχη έχουν μπει στο πλάνο: τον «σκαραβαίο», τον θρυλικό «βάτραχο» της Citroen, ένα πεντακοσαράκι Fiat, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης, ίσα-ίσα διακρίνεται ένα Icarus λεωφορείο, ολοκαίνουργιο εκείνα τα χρόνια, μια σειρά λεωφορείων που δέσποζε στην Aθήνα της δεκαετίας του ’80 για να αποσυρθεί λίγο πριν την αυγή του νέου αιώνα. Στη φωτογραφία, αιωρείται μια αίσθηση «εξοχής», λόγω της αραιής δόμησης.

Advertisements

5 responses to “Το «πράσινο» κτίριο της Κηφισίας

  1. Πρέπει κάποιος να πει στους αγαπητούς συνάδελφους αρχιτέκτονες του Δήμου Αθηναίων που εκπόνησαν την μελέτη (εκτός αν την έκαναν κηποτέχνες) ότι όταν εκπονούμε μια μελέτη μελετάμε τις επί τόπου παραμέτρους.
    Όσοι από το κάτω μέρος της Ριζάρη μπαίνουν στο πάρκο και κατευθύνονται στο μετρό θα βλαστημούν (ιδικά όταν βιάζονται να πάνε στη δουλειά τους) τους ανεγκέφαλους που δεν χάραξαν μια σύντομη διαδρομή και θα χαράξουν, με τα βήματα τους, δική τους.

  2. Από λάθος το έβαλα εδώ. Είναι για το Άλσος Ριζάρη

  3. Το σχόλιό μου περιττεύει, μιας και τόνισες όλα αυτά που θα έλεγα κι εγώ για τη φωτογραφία, το ρετρό χρώμα, τα αυτοκίνητα και το λεωφορείο, το κομμάτι εξοχής.

    (Παρ’ όλα αυτά το στέλνω!)

  4. Το κτήριο αυτό νομίζω κτίστηκε από την ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ της οποίας ήταν και τα γραφεία. Παλιές ιστορίες..

  5. Θυμάμαι το οικόπεδο πριν χτιστεί, και την ανέγερση επίσης, καθώς είναι στην γειτονιά μου. Το παρατσούκλι «πράσινο κτίριο» του κόλλησε αμέσως!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s